Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

100 000 лв. кръвнина и 12 г. затвор за овчар убиец в Турян

12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и 100 000 лева кръвнина наказание получи овчарят от смолянското село Турян Петър Русев за убийството на приятелката си Милена Стефанова. Присъдата е на Окръжния съд в Смолян от днес.

Убийството потресе жителите от района с жестокостта си  миналата година.

Кървавата драма се разигра на 13 март м.г. в родопското село. 62-годишният Петър и 51-годишната Милена, с която живеел, се скарали. Пияният овчар я подгонил и я наръгал няколко пъти. Трупът на жената бе открит с осем прободни рани в ливада близо до къщата. Те били причинени от нож от дължина над 27 см. Полицаи задържаха Петър с окървавени дрехи и в нетрезво състояние. Пред униформените той бе заявил, че намушкал жената след като заподозрял, че тя му изневерила.

Жената била от Варна, но израснала в Рудозем. Двамата живеели на семейни начала от години в Родопите. Грижили се за животни. Петър бе направил пълни самопризнания пред разследващите.

Днес делото се гледа по съкратеното съдебно следствие.

Магистратите приеха, че Русев е убил Милена умишлено, по особено жесток и мъчителен за нея начин. Милена издъхнала в дълга и много тежка агония след 8-те наръгвания с нож, бягайки от своя нападател, стана ясно в съдебна зала.

Ревността той изпитал  след разговор с магазинерката в селото, че Милена му изневерила с майстор при ремонт на къща преди 20 дни. Според защитата му овчарят имал връзка от 5-6 години с Милена и искал да живее завинаги с нея, заболяло го силно от нейната изневяра и й посегнал в състояние на силен афект.

От множеството удари, които й нанесъл, докато я гони, фатални били два – в гърдите и корема, тъй като срязали плеврите на левия й бял дроб, диафграмата и други вътрешни органи, които предизвикали кръвоизливи в гръдната и коремната кухина.

По време на делото майката на убитата жена – 80-годишната Руска Стефанова, заяви, че категорично отрича дъщеря й да е имала интимна връзка с овчаря, просто помагала както на него, така и на много други хора от селото за гледане на животни, чистене и ремонти.

Тя поиска обезщетение за неимуществени вреди и страдания от 150 000 лева, „за да се даде за поука на всички други, които искат да посягат на човешки живот“, но съдът отхвърли част от иска.

Жената настояваше за доживотен затвор на убиеца.

Убиецът със своя адвокат в съдебната зала

По време на разследването Русев заявява, че след като я убил, искал да подпали къщата си и да се самоубие, но не успял. Полицията наистина отишла по сигнал за пожар в селото, когато той прави пълни самопризнания за убийството.

Овчарят е от Русе,с основно образование. Той никога не се е женил и няма деца.

Милена отрасла в Рудозем, където майка й и баща й работили в мините. След това живяла във Варна, но също останала без деца и семейство.

Според майката, тя се върнала заради любовта си към Родопите в планината.

„Дъщеря ми е много свободолюбива и затова не искаше да се жени, за да не разочарова никого в живота си, затова съм убедена, че не е и имала връзка и с този овчар“, каза Руска Стефанова.

Освен кръвнината и лихвите по нея, Русев ще трябва да плати и около 8 000 лева съдебни разноски и такси по делото и му приспадна от присъдата времето, в което е зад решетките от убийството досега.

Присъдата му подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Facebook Comments