Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Резултатите показват, че пунктът към Гърция е бил нужен

Граничният контролно-пропускателен пункт (ГКПП) между Златоград и Гърция изигра много важна роля за нашия район през тези години. Той е обслужвал туристическия поток от и за Гърция. Сега се вижда сериозен трафик към Пампорово за ски от Гърция. Отделно местната икономика в региона вече поддържа едно високо ниво, особено в сферата на търговията и услугите. Резултатът от броя преминали пътници и превозни средства за периода показва, че пунктът е бил нужен за региона. Това заяви кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Днес се навършват осем години откак пунктът между двете държави е отворен. На тази дата – 15 януари от 2010 г. насам винаги се прави водосвет в параклиса „Св. равноапостоли Константин и Елена“, който е до самата граница.

За осем години през ГКПП-то са преминали 3 692 590 пътника и 1 169 662 превозни средства. През последната – 2017-та година са преминали 310 139 пътника и 115 059 автомобила.

„ГКПП-то беше много важно към онзи момент, защото беше единствено на 370-километровата гранична ивица между България и Гърция. Тогава то имаше значение за голяма част от Южна България. След отварянето впоследствие на пунктовете „Маказа“ и „Ивайловград“, то вече е с регионално и местно значение. Играе ролята на отдушник в тежките летни месеци, когато има сериозен трафик през „Маказа“, обясни градоначалникът. 

Той добави, че за осемте години няма нито едно тежко произшествие по пътя между Златоград и Ксанти, въпреки че много хора казват: „Много е тесен пътят, много е опасен“.

Малкото пътно-транспортни произшествия по думите му са с козметични повреди на колите, но няма пострадали хора, нито смъртни случаи. „Надявам се и занапред да е така“, подчерта кметът.

Facebook Comments