Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Каракачанов идва в Смолян да изпрати мисия в Афганистан

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва утре (16 януари) на тържествена церемония по изпращането на 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Военният ритуал ще се проведе от 11.30 часа на площад „Свобода“ в град Смолян, съобщиха от ведомството му.

Непосредствената подготовка, изпити и сертификация са проведени в 101-ви алпийски полк в Смолян, откъдето е и основната част от 35-ия контингент на Въоръжените сили.

Той е в състав от 158 военнослужещи. Включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери.

Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин. Командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир – полк. Камен Иванов.

На ритуала по изпращането ще присъстват още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и представители на местната власт.

Международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО, се сочи още в прессъобщението.

Facebook Comments