Акт заради тази винетка – била неперфорирана

Провереният автомобил е имал залепена хартиена винетка на предното стъкло на автомобила, която обаче се счита за невалидна, тъй като не е била перфорирана. Това се  сочи в прессъобщение на АПИ-Национално тол управление до медиите във връзка с публикуван материал за наложена глоба на медицински автомобил в Смолян.

 „Съгласно чл. 16 от Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата „валидизацията представлява маркировка, направена с механично устройство на предвидените за това места, в съответствие с годината, месеца и датата, от които стартира валидността на винетката“. На шофьора е съставен Акт за установяване на административно нарушение“, допълват още от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Няколко журналисти от Смолян се свързаха с водача на автомобила – Фидан Павлов, който транспортира болни на хемодиализа от и до областната болница. Всички са единодушни, че перфорациите на винетката са две, ясно видими и на заснетия кадър.

Припомняме, че в събота, докато е на път да закара пациенти от района на Мадан, той се сдоби с акт за 300 лева от ТОЛ-полиция близо до Смолян.

Водачът чинно показал винетката, залепена на предното обзорно стъкло на медицинския автомобил. Представил също така касовата бележка, от която е видно, че за въпросния регистрационен номер на 29-ти май 2018 година е закупена годишна винетка на стойност 97 лв. от „Еко България“ ЕАД. Въпреки всичко инспектор от сектор „Контрол и правоприлагане“ към Областно пътно управление – Хасково, е съставил акт за нарушение на водача.

В него е посочил, че на участък от републиканската пътна мрежа с. Търън – с. Средногорци е спрял водача на лек автомобил със съответната марка и регистрационен номер, фирмена собственост, за която не е заплатена винетна такса за РПмрежа съгласно чл. 10а, ал. 7 от Закона за движение по пътищата. И с това шофьорът бил нарушил задължението си по чл. 139, ал. 6 от ЗДвП, който казва, че водачът на пътно превозно средство е длъжен преди движение по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, да заплати съответната винетна такса.

Визираното от него административно нарушение по чл. 179, ал. 3 се наказва с глоба в размер на 300 лева.