Бедствено положение в Доспатско, изпускат контролирано яз. „Цанков камък“

Частично бедствено положение обявиха кметовете на Доспат и Мадан – ОБНОВЕНА

Обстановката в Смолянска област е доста динамична вследствие на почти неспиращите дъждове през последните дни. Има паднали дървета, наводнени мазета на къщи, риск от пропадане на пътища. Продължава да вали и ситуацията се усложнява с всеки час.

Кметът на Доспат обяви частично бедствено положение за селата Барутин, Късак, Чавдар, Любча и Бръщен, заради наводнения и активизирали се свлачища. Срокът на извънредното положение за тези села е седем дни.

„В Барутин реката е започнала да залива някои от къщите. Кметът на Доспат Елин Радев изпрати хора с машини да помагат. До завод „Нитекс“ в Доспат има свличане на земна маса с дървета. Възможно е да се затвори пътят. Паднали са подпорни стени в Мадан и е спряно движението по тези улици. В Неделино е паднала подпора и застрашава един имот. Двете реки – Черна и Арда са с доста високо ниво. Мисля, че ако дъждът продължава така да вали, до два часа в кв. Устово може да прелее отново на Топливо. По пътищата на много места има паднали камъни. Фирмата ги почиства и дано не се активират по-големи свлачища“, каза зам.-областният управител Адриан Петров.

По пътя за Арда след Ухловица реката много сериозно е подкопала пътя и има притеснение, че ще пропадне. В Смолян има дерета, които са прелели. Например по пътя за махала Станевска едно дере е превърнало в река и се стича на главната пътна комуникация, където са се образували има наноси. Шофьорите все едно карат по река.

В Рудозем реката е скъсала интернет кабела и сутринта учениците не са могли да  учат онлайн. Прекарана е въздушна връзка временно и учебният процес е възстановен.

Кметът на Мадан Фахри Молайсенов обяви частично бедствено положение за улици и пътища, както следва: за улица “Туристическа“ град Мадан – пропадане на подпорна стена; свлечена земна маса, пътят е затворен; за улица “Родопи“ град Мадан – пропадане на подпорна стена; свлечена голяма земна маса, пътят е затворен; за общински път с. Чурка – с. Ловци – пропадане на долен скат на пътя и провокирана асфалтова настилка, пътят е затворен за движение; за общински път с. Шаренска – с. Крайна – с. Върба – пропадане на долен скат на пътя, пътят е затворен за движение.

В Маданско са нанесени щети на пътната мрежа, провокирана асфалтова настилка, изнесени и прекъснати черни пътища, наноси от пясък и баластра, които спират проходимостта на пътната мрежа до населеното място и затваря достъпа до жилищата на живущите в посочените села и улици.

„Продължаваме да сме на тръни. Благодарение на това, че областният управител извърши прочистване на речното корито в Смолян и на тези подпорни стени, които се направиха превантивно по българо-гръцки проект, ситуацията е що-годе много по-нормална. Иначе задължително досега щеше да има на много места пробиви. Същото се отнася и за части на Рудозем, на Доспат. Подпорните стени, които се направиха, вършат доста добра работа“, допълни Петров.

Той бил на място, когато снощи са вадили пострадалите от съборената къща в Смолян.  

„Имаше 7 деца и двама възрастни в първото подобие на къща, което на практика е незаконна постройка, направена от талашити, тухли и какво ли не. Когато земната маса я е натиснала, цялата се срутила върху тях. Впоследствие падна и едната стена на къщата, на която тя беше опряна. Там стената затисна лелята и чичото. Лелята е в болница сега заедно със 7-годишното дете. В отделението по хирургия са, направени им са рентгени, скенери – всичко, каквото е необходимо като изследвания.  Няма опасност за живота им. Общината им предлага да ги настанят в общински жилища. Те са отказали. Искат да им построи къща“, добави зам.-областният управител.

Преди малко кметът на Смолян Николай Мелемов съобщи, че предприема действия за овладяване на кризисната ситуация, предизвикана от проливните дъждове.

„Хората от ул.“Младост“ в Смолян, на които снощи беше съборена къщата от свляклата се земна маса, са настанена при свои роднини. Община Смолян подготвя резервни общински жилища, които се ползват при бедствени ситуации и ще им бъде предложено да се настанят в тях. Ще им бъдат осигурени и продукти от първа необходимост. На сесия на Общинския съвет ще бъде внесено и предложение да им бъде предоставен парцел, за да си построят нова къща“, сочи кметът.

 

По общини актуалната ситуация е следната:

Община Смолян –  В гр. Смолян от ул. „Младост“ около 22:52 ч. на 11 януари 2021 година е постъпил сигнал до 112 за срутена къща, която е затрупала 12 човека. Мястото е посетено от пожарна, полиция и линейка. Най-малкото дете е още в болница без опасност за живота, останалите пострадали са прегледани и не се е наложило да бъдат хоспитализирани. Нивото на реката в Устово се е вдигнала с около 1 м и е на 30 см от преливане.

На ул. „Маестро Атанасов“ има паднали камъни и земна маса. На ул. „Станевска“ са паднали камъни и земна маса до бившия сервиз „Делю“.

В с. Писаница са паднали камъни на пътното платно. Навсякъде са изпратени екипи за отстраняване на проблема.  

В с. Требище има запушена коруба. Кметският наместник е организирал багер за отстраняване на тапата.

В с. Еленска е активирано свлачище, което подлага на опасност 3 къщи.

Община Мадан – на ул. „Туристическа“ има паднала подпорна стена. Затиснати са един автомобил, има материални щети. Пострадали няма. Със Заповед на кмета на общината са затворени ул. „Туристическа“ и ул. „Родопи“. На улица „Родопи“ също има паднала подпорна стена. Свлачище се е активирало на ул. „Родопи“ до бизнес инкубатора. Махала в  с. Вехтино е откъсната, мостът е залят с вода и през него не може да се преминава.     

В Община Баните нивото на реката се е вдигнало с около 40 см. Обстановката е нормална.

В Община Борино обстановката е нормална.

Община Девин – яз. „Тошков чарк“ прелива през преливника (3-4 м3).

Започва контролирано изпускане на яз. „Цанков камък“ със 100 м3 в сек.

Община Доспат – в село Късак се е образувало свлачище на ул. „Панорама“. За отстраняване на свлечената маса работи трактор през цялата нощ. По пътя с. Барутин – с. Бръщен е активирано свлачище, но пътят остава отворен. В с. Барутин на ул. „Тракия“ има наводнена къща, на семейството се оказва помощ от екип на ПБЗН. Нивото на яз. Доспат – приток 82,862 м3/с, свободен обем 58 422 000 м3.

В община Доспат е обявено частично бедствено положение за наводнение в село Барутин и активирани свлачища в селата Късак, Любча и Бръщен.

За Община Златоград падналите количества дъжд са около 50 л/м2. Нивото на яз. Златоград е 2,6 м под преливника, очаква се следобед да прелее пред преливника на хвостохранилището +25 см.

В Община Рудозем се отчита покачване нивото на всички реки, което към момента не предизвиква опасност.

В с. Средец, Община Неделино, има паднала подпорна стена, няма засегнати хора и имущество. Кметът на общината е изпратил комисия за оглед на щетите.

Община Чепеларе – в края на града, посока Пловдив, има опасност от наводняване на къща. На мястото е изпратен багер, който в момента работи. В с. Забърдо има сигнал за паднала подпорна стена с дължина около 60 м.

През последното денонощие в ОПУ-Смолян са постъпили сигнали и са извършени почиствания на свлечени земни и скални маси, отстранявани са единични камъни и дървета. Почистени са активирали се свлачища по пътя Рудозем-Смилян при км 6+200 – 15 м3 и км 8+100 – 35м3.

Към момента се почистват активирани свлачища по пътя Михалково-Кричим  при км 73+700 (до разклона за с.Осиково) – около 80 м3, както и по пътя Чокманово-Смилян-Арда при км 20+500 – 30 м3.

Продължава почистването на наноси по пътните платна на пътя Смолян-Девин-Михалково-Кричим и пътя Гоце Делчев-Доспат-Борино-Девин.

За отстраняване на щетите по републиканската пътна мрежа ОПУ-Смолян е мобилизирало 32 броя техника.

Към 8:30 ч. тази сутрин, 12 януари 2021 година, в област Смолян няма данни за населени места с прекъснато електрозахранване, с изключение на с. Мугла. Няма нарушено водоснабдяване.