Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Бедствието в Смолян и Чепеларе – поредно изпитание

В поредно изпитание за населението и управниците се превърна неспирният близо денонощие порой в Смолянско. Най-тежко бе положението в Смолян и Чепеларе, където обявиха бедствено положение.   

Най-много дъждове – 113 литра на квадрат са измерени през последното денонощие в Смолянско. Рекордното  за страната количество е засечено от  измервателната станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, която се намира в базата на Националната астрономическа обсерватория, връх Рожен. Това количество валежи отговаря на червен код, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Средното за областта падналите валежи са били 60-70 литра на квадрат.

По думите му нанесените поражения са много в общините Смолян и Чепеларе, които обявиха бедствено положение, но са само по техническата инфраструктура и в частни имоти, пострадали и бедстващи хора няма.

Спиран беше на няколко места пътят между Асеновград и Смолян, между Смолян и Стойките и през Пампорово, и през Превала. Пътищата вече са разчистени отворени.

Реките Черна и Бяла излязоха от коритото си в града и нанесоха много поражения в приземни етажи на блокове и частни домове. 

През деня е имало краткотрайни прекъсвания на ел. захранването на места в общините Смолян, Баните и Девин. Поражения има и по ВиК-инфраструктурата.

В разчистването и правенето на диги в двете бедстващи общини са се включили 41 кадрови войници с 4 машини от 101-ви Алпийски полк, както и около 50 души от доброволческите формирования и БЧК. Мобилизирана е и цялата техника на ВиК – Смолян. На помощ са се включили хора и техника от Южноцентралното държавно предприятие.

„Получихме вчера доста критики, че преекспонираме ситуацията, но добрата превантивна работа в последните няколко дин ни позволи да се стигне до тежки критични ситуации. Превантивните мерки – с преглед на планове, постоянно наблюдение на речните корита, осигурихме достатъчно свободен обем в язовирите, така че въпреки обилните валежи не се стигна до преливането в никой язовир на територията на областта. Няма бедстващии евакуирани хора „, каза Славов.

Следобеда днес изпомпват езерото „Рибката“ над Смолян, защото е компрометирано. По думите на кмета езерото е опасно чисто конструктивно, то не е ремонтирано сигурно 30 години.

2500 литра в минута източват от него, казаха пожарникари. Кметът заяви, че се надява в най-скоро време да заработи държавно предприятие, което да стопанисва неподдържаните от общини язовири поради липса на средства за целта.

Очакваните валежи в следващите часове в региона са около 30 литра на кв. м.

„Разчистен и отворен е главния път Смолян – Пловдив, където свлачището бе затворило участък в района между Проглед и Чепеларе. На републиканската пътна мрежа над 20 машини почистват срутили се земни маси. В момента единствен затворен участък от път в региона е този между село Момчиловци до картофохранилището и пътят към Мугла“, каза областният управител. 

На тел. 112 през изминалото денонощие са подадени 47 сигнала, на 15 от тях е реагирала пожарната.

Славов съобщи, че на последното заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС е бил одобрен проект на община Смолян за почистване на реките Черна и Бяла в рамките на областния град. Проектът е за 333 000 лева и областният управител се надява до есента да е избрана фирма изпълнител за разчистването. 

Според кмета Мелемов най-големият проблем в Смолян този път са били сухите дерета, от които изведнъж е потекла страшно много вода и са нанесли големи щети.

В брифинга участваха също старши комисар Красимир Шотаров – директор на Главна дирекция „Оперативни дейности“ в ПБЗН – МВР, шефовете на полицията и пожарната в Смолян, кметът на общината Николай Мелемов, инж. Костадин Тотев – представител на „ВиК“ ЕООД.

Facebook Comments