Без Ковид-хотел в Пампорово, болницата в Смолян ще изследва и лекува туристи   

В Пампорово няма да се отделя специален Ковид-хотел, за изследвания и лечение туристите ще бъдат насочвани към смолянската болница. Това стана ясно от изявление на областния управител Недялко Славов.

„Миналата седмица имахме работна среща с представители на „Пампорово“ АД, РЗИ и кметовете на Смолян и Чепеларе, като уточнихме как ще действаме през настоящия зимен сезон. Създадена е организация при констатиране или съмнителни случаи на туристи с Ковид-19 да бъдат бързо диагностицирани и лекувани в областната болница в Смолян. Най-често задавания въпрос е дали ще има помещения или отделни сгради за изолиране на положителни туристи – няма да има такава сграда засега. За сметка на хотелите са осигурени медикаменти, медицинско и битово обслужване, така че туристическите обекти се подготвят за работа при спазване на противоепидемичните мерки“, обясни Славов.

По думите му данните засега сочат, че резервациите са основно от български туристи, почти няма резервации от чуждестранни.

„Към момента има организация сезонът да започне нормално и ще видим по време на зимните месеци каква ще бъде ситуацията с туристическия сезон“, посочи Славов.

На въпрос кой ще насочва туристите за ПСР тестове той отговори, че ще има информация във всички туристически обекти, че на територията на Смолян има лаборатория и ако има съмнения, бързо ще могат на свободен прием да идват да се тестват за ПСР.