Здраве

Безплатни прегледи за туберкулоза организира МБАЛ – Смолян

„Седмица на отворените врати” с безплатни прегледи за туберкулоза отново ще се проведе в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД – Смолян. В дните от 11-ти до 15-ти септември, между 8,00 и 15,30 часа, д-р Юлияна Лазарова ще консултира пациенти. Тя е завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

По думите й кампанията „Седмица на отворените врати“ за туберкулоза се доказа като много добра практика за откриване на случаи с това заболяване, своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на трансмисията на инфекцията. Ранното му откриване и своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите.

Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

При последната кампания, проведена в смолянската болница в периода 26.06-30.06.2023 г., преминаха 63-ма души. От тях с риск са 52. Направени са 51 проби „манту“, 13 рентгенографии на бял дроб, 7 изследвания на храчка за БК, 1 квантиферонов тест и 11 квантиферонов тест и „манту“. Открити са трима с латентна туберкулозна инфекция. Трима са обхванати с  химиопрофилактика. Двама са със съмнение, че са носители на заболяването, а един е потвърден.

error: Защитено Съдържание!