Борисов: Смолян и Пампорово има да чакат трета лента, а бяхме заделили 76 млн. лева

Радев узурпира цялата власт, държейки вътрешен, военен министър и ДАНС – той контролира цялото правителство. Цялата власт е негова. Остава му ГЕРБ, затова е тази репресия, заяви пред медии в Пампорово експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

На въпрос кога според него България ще влезе в Еврозоната, тъй като Хърватия ни изпревари, той каза, че ние се движим 45 години в страни. 

„Световният шампион по фалиране на банки  Румен Гечев преговаря за финансова дисциплина. Каква Еврозона, какъв Банков съюз!? Хърватия беше след нас, заедно ходеха финансовите ни министри. И ние сега, ако българския народ не беше гласувал за тези хора, щяхме да сме в същата посока. Следващите години тази тема няма да съществува. Ще говорят по-точно, но няма да правят нищо, ще говорят за магистрали, но няма да правят нищо. Всеки договор който подпишат, ще е в пъти по-скъп от всеки договор, подписан от нас. В Пампорово и Смолян ще чакат дълго време за трета лента към Асеновград. 76 милиона бяхме заделили за този участък. Вие знаете какво построихме в Родопите“, каза Борисов.

За сформираното ново правителство с министър-председател Кирил Петков каза, че се радва, но ГЕРБ няма да го подкрепи.

„Радвам се, че се разбраха, че сглобиха нещо  – каквото и да е. Правилното щеше да е съвсем различно, но те така са преценили. В споразумението прочетох един абсурд – че ДАНС и НАП трябва да проверят дали всеки кандидат министър е почтен. То има изявление от ЕК по това колко е почтен всеки от тях. Правителство, в което Бойко Рашков – червения главен прокурор, мракобесния шеф на комунистическата следствена служба и кандидат на БСП за главен прокурор, който един от най-добрите ни президенти Петър Стоянов прояви мъжество и не подписа указа, ние не можем да подкрепим такова правителство и никой не го очаква от нас. Ние не харесваме тези хора, ние се съобразяваме с хората, които са ни избрали. Ако е добро за България, ще ги подкрепяме в тези политики. Така и не разбрах какви са те, но не е нужно аз да го разбера. Важното е народът да го разбере, хората да почнат да плащат тока, колкото го плащаха преди 7 месеца при лошото управление на ГЕРБ. Сиреч три пъти по-евтин. Да върнат цените при управлението на ГЕРБ – само това да направят. Ще ги подкрепям за всяка инициатива без заеми, защото ние не теглехме заеми, за да държим тези цени. БВП така растеше при нашето управление. Сега и Европейската банка, и Европейската комисия дават, че БВП ще намалее само за България. Огромен ръст в Гърция, в Румъния. И вие това го наричате успешно служебно правителство, наричайте си го“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Той отказа да прогнозира колко ще е дълъг животът на бъдещото правителство.

„Прогноза дава само българският народ. Всеки, който се опитва да говори от името на народа, трябва да се засрами. Може да говориш за своите избиратели. Ние, като защитаваме позиции, е заради тези 600 000, които са гласували за нас“, подчерта той.

„Впечатли ме в изказването на премиера Петков, че те ще покажат какъв трябва да е народният представител, да му върнат авторитета. И още същия ден го върнаха – богоизбрани. В парламентарната зала те са богоизбраните. Ние сме искали да има зелен сертификат, когато са над 60 и 70% ваксинирани, както цяла Европа, в целия демократичен свят. Всички сме го искали. Само, че при 20% ваксинирани е глупост. Защо тормозим децата с тестове!? Заместник-министърът каза защо, че е заради комисионните за тези тестове, затова мъчат децата. Или да приложат зеления сертификат като цяла Европа, или да го махнат, за да няма двоен стандарт“, посочи Борисов.

Смисълът според него е да имаш силна опозиция, която да възпира властта от грешка.  

„След тройната коалиция на Станишев имаше огромна разруха, но се справихме. След  Орешарски имаше два пъти по-голяма разруха, но пак се справихме. След тези ще има катастрофа. Ако са това  министрите – на партии, чиито лидери правят правителство, а партиите им  ги принудиха да подадат оставки, няма да имат подкрепа дори в своите партии. Единственият начин да изплуват е да им дадат да крадат и корупцията да ги сплоти. Това е моята прогноза“, обобщи Борисов.