Борисов в Смолян: Ако президентът наложи вето на извънредното положение, аз ще извадя ГЕРБ от залата (допълнена)

Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от цял свят, да му наложи вето. Аз ще извадя ГЕРБ от залата, да оставим народа без извънредно положение, да го уморим. Буквално. Това е предложил днеска той – да наложи вето и вече като някаква дърта свекърва, ама от тия злобните, дето само ходи и мърмори след нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Смолян днес, където пристина с хеликоптер.

Заедно с вицепремиера Томислав Дончев и ген.-майор Венцислав Мутафчийски – шеф на националния кризисен щаб, те посетиха предприятието „Арексим“, което започна производство на шлемове и очила за медиците от първа линия в битката срещу коронавируса. 

„Ние обикаляме България да възстановим производството, да дадем бизнес, защото нямат една поръчка вече в този завод. Ние искаме през тези всички поръчки да им дадем хляб да ядат. И някой излезе, дàли му листчето, каже пет приказки и се прибере. Защо не му зададохте въпроса той против извънредното положение ли е, да го махнем или нямаше там въпроси. Ей, това е цензура, аз съм от сутринта от 8 часа с тези хора, подложен на всякакви въпроси на живо. Може да ме питате и за първия сняг на Смолян. Кое е цензура!? На кой цензурирахме – на живо си!. Удари ме с микрофона, ако искаш, на живо си! Каква цензура“, попита Борисов.

Той уточни, че мерките за извънредното положение са до 13 април. И припомни думите си от сутринта, че на 3-ия ден, в който болните от коронавирус паднат, дори парламентът да не го приеме, министърът на здравеопазавнето ще отмени всички заповеди.

„Те са на министъра на здравеопазването. Вие в Смолян какво усетихте от извънредното положение, върху правата си на журналисти, на слово, на какво, че единственото признато в света е социална изолация, физическа изолация . Даже сега как сте се наблъскали, не е редно“, каза премиерът и рязко си тръгна.

Преди това Борисов отбеляза, че сутринта се е обадил на президента да му поднесе съболезнования.

„Просто се учудвам в ден, в който баща ти е умрял да говориш нелепици и аз няма да си го позволя, защото приемам, че всички тези нелепици, които е казал, пред цял свят е направил излагация. Европейската комисия прие варианта 60 на 40, стотици фирми вече са се записали. Мога много да му отговарям, но в такъв тежък за него ден, аз не бих си го позволил, нямам такъв морал. Иначе бих казал следното за мерките: един родител, който си обича децата и когато трябва да го заведе на ваксина или на зъболекар, детето плаче, дърпа се, страх го е. Но истинския родител знае, че само това може за в бъдеще и живота му да спаси, и здравето. И колкото на майката и на бащата да им е криво, че детето страда, го завуеждат и правят тези манипулации“, допълни той.

Ген.майор Мутафчийски се оборудва с очила и шлем – ново производство от местното предприятие и направи следния коментар: „Нарочно не свалям очилата, защото те трябва да са в реален режим и колкото по-малко се пипат, толкова по0добре. Трябва да бъдат плътно прилепнали. Не се изпотяват, нося ги при две различни температури. Доволен съм от това, което виждаме. Удобни са, меки са, не убиват“.