Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Бойко Борисов в Девин: Сега спокойно можем да поканим туристи от цял свят да видят красотите на природата и да се лекуват тук

Кметът на Девин направи своеобразен отчет пред избирателите си в присъствието на премиера.

На пръв поглед не е много това, което направихме с пари за термалния водопровод от Беденски бани до Девин, но творим история. Действително сега спокойно можем да поканим туристи от цял свят не само да видят красотите на природата, но и да се лекуват тук. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на водопровода в Девин, за който правителството отпусна целеви 2,5 млн. лв. 

„Надявам се и работодателите в района да направят така, че хората да получават тук по-добри доходи. Както се увеличава туристическият поток, трябва и да вдигат и заплатите, защото е нужно съответното обслужване“, отбеляза министър-председателят.  Той уточни, че от началото на годината с близо 11% са се повишили доходите в страната. „Надявам се тук да е 30%, защото го заслужават хората“, допълни той.

Преди това председателят на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм Стефан Шарлопов публично обяви следното: „Дълги години лъгахме хората, че ги лекуваме с минерална вода. Нямахме една капка. От 10 години това беше една моя мечта, която благодарение на правителството на ГЕРБ и на МС, който отпусна финансиране, водата от Беден – 9 литра в секунда, 53 градуса, вече е  факт“.  

Упълномощен от УС на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм, той връчи почетен плакет на кмета на Девин Красимир Даскалов. И му благодари за „мъжката работа“.

„Медиите много обичат да говорят за фалшиви новини. Девин имаше фалшив СПА-туризъм. И благодаря на Шарлопов, че го каза, защото лъжехме хората, че ги лекуваме с минерална вода, а тя – чешмяна. Така, че действително пожелавам на Девин в следващите години да се развива, защото това е една изключителна минерална вода. И рекламата, и всичко за град заслужава да се направи“, подчерта Борисов.

На откриването на топлопровода присъства министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, евродепутатът Владимир Узучев,, проф. Николай Вълканов – зам.-шеф на КРИБ и председател на Минно-геоложката камара, депутатът от ГЕРБ д-р Красимир Събев, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметовете на Смолян, Златоград, Чепеларе, Баните, константийският епископ Яков, районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов и др. 

 

Своеобразен отчет пред премиера и избирателите си направи кметът на Девин Красимир Даскалов.

„Неслучайно Девин е получил Златен печат за уникално селище. Богатството и разнообразието на минерални находища в района предполага развитието на нашия град като балнеологичен център с национално и международно значение. Неслучайно през далечната 19 79 г. с ПМС  градът ни е отреден да се развива като център за международен здравен туризъм. Резултатите от изследванията на находището Беденски бани са уникални. Това, което отличава находището в Беденски бани от всички останали, е високото съдържание на Силиций, а това като цяло прави нейните лечебни качества съпоставими  с водите от световно известните курорти Карловивари и Баден Баден. За съжаление повече от 30 години това уникално богатство изтичаше в реката поради компрометирани етернитови тръби. И за целия този период нито едно общинско ръководство, нито едно правителство не намериха необходимото желание и воля, за да се случи това, което днес ни е събрало тук заедно с  премиера“, каза Даскалов. 

Той подчерта, че всичко това е станало възможно благодарение на мощната подкрепа на правителството и на избирателите при местните избори през 2015 г. и на последните парламентарни избори. „И затова сега за общинското ръководство няма затворени врати в София“, посочи градоначалникът.

За последните 2 г. в Девин са санирани 7 жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Санирани са сградите на полицията, на пожарната, общинска сграда, в която се помещава Данъчна служба, Бюрото по труда и Социални грижи. Санирана е една от детските градини, привършва санирането и на втората. Извършен е сериозен ремонт и на центъра за обществена подкрепа.

Със средства от правителството приключи изграждането на многофункционална спортна площадка в село Гьоврен. Приключват дейностите по пълна подмяна на довеждащата и вътрешна водопроводна мрежа в Лясково и Стоманово.

Предстои да бъдат санирани още 4 сгради по ОП „Региони в растеж“. Съвсем скоро ще започне и пълната реновация на Дома на културата.

Силен тласък за развитието на туризма в региона ще е предстоящата реконструкция и рехабилитация на републиканската пътна мрежа Стойките- Девин и Михалково-Кричим.

За Девин и региона са отпуснати общо над 4,9 млн. лв. по министерски постановления през последните месеци.

От тях за ремонти и реконструкции на улици в община Девин са предназначени 1 450 000 лв.

Даскалов подчерта значението на отпуснатите с ПМС от 2016 г. целева сума от 2,5 млн. лв. за реализация на топлопровода от Беденски бани до Девин. 

„Създадоха се възможност за нови инвестиции в града, и те не закъсняха. Една от тях е изграденият и функциониращ вече модерен и единствен по рода си термален аква парк „Персенк“.

В ход е проектиране за ремонт и реконструкция на общински басейн, който да бъде използван предимно от местното население при преференциални условия. Там се предвижда да бъдат изградени и бани за лечебни процедури. Но за него Девин отново ще разчита на правителството.

„Г-н Борисов, това което направихте да се реализира водопровода от Беденски бани, е не просто един инфраструктурен проект. С това вие дадохте надежда на много хора, дадохте възможност Девин да тръгне по пътя на най-бързо развиващия се СПА-център на Балканите. И използвайки изключително силната лековита мощ на беденската вода, да бъдат изцелени много хора, за да се ползват те от най-ценното за човека – здравето“, подчерта Димитър Даскалов.

След официалната церемония и брифинг пред журналисти Бойко Борисов огледа няколко санирани блокове в Девин.

Facebook Comments