Д-р Даниела Дариткова: В Узбекистан харесват нашия закон за здравно осигуряване

„Узбекистан няма собствен здравноосигурителен фонд и искат да изградят здравно осигуряване или застраховане като смятат, че българското е подходящо за тях и пожелаха да им изпратя преведени устройствените закони за сектор здравеопазване“. Това заяви депутатът д-р Даниела Дариткова, която е и председател на Комисията по здравеопазване в НС след връщането си от посещение в Узбекистан.

Тя заедно с нейни колеги беше на тридневно посещение в азиатската държава и това е първата визита на българска парламентарна делегация там.

От Народното събрание били включени и други депутати от групата за приятелство с Узбекистан.

Делегацията провела среща със зам.-председателя на парламента и народни представители от различни комисии, с които разгледали механизмите, по които функционират законодателните институции на двете държави.

Българските депутати провели срещи в Министерството на икономиката и Комитета по туризъм, а също така с представители на бизнеса и кметовете на най-големите градове Самарканд и Бухара.

По думите й Узбекистан цели задълбочаване на отношенията между нашите две страни, като те проявявали голям интерес към българския туризъм и искали да се организира среща с представители на този бранш.

Българските депутати от групата за приятелство с Узбекистан смятат да напишат писмо до Министерството на туризма, за да може в кратки срокове да се организира подходящ туристически форум.

Депутатът информира, че до края на годината в София ще заседава междуправителствена комисия, на която ще бъде обсъдена и тази тема.

Д-р Дариткова отбеляза, че там е развита добивната промишленост, като са едни от най-големите производители на висококачествен памук и кожи в света. В тази насока ще се търсят възможности за съвместни бизнес инвестиции в предприятия за преработка на кожи, памук и цветни метали.