Д-р Дариткова: Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им

Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им. Тази промяна в Закона за физическото възпитание и спорта, която влиза в сила от 1 януари 2019 г., беше окончателно приета на второ четене от парламента, съобщи инициаторът за промяната д-р Даниела Дариткова – народен представител от Смолян (ГЕРБ).

„Резултатът в закона за спорта е положителен. С бюджет 2019 влиза в сила член, който дава шанс децата на олимпийските шампиони да унаследяват премиите на своите Олимпийски родители. Да благодарим на невероятната д-р Даниела Дариткова, която беше нашата надежда и шанса да постигнем исканията си. Да са живи и здрави и тя, и олимпийските ни шампиони, и техните семейства. Заедно в памет на Великия Величко Чолаков! Поклон!“, написа Мария Делева в групата „Заедно за децата на шампионите“

„Конкретният повод за законодателната инициатива, която предприехме, беше внезапната смърт на двама щангисти със спечелени олимпийски медали, които оставиха невръстни деца сираци – Милен Добрев и Величко Чолаков. Единият от тях – Величко Чолаков, е мой съгражданин, чието семейство са мои пациенти. Имах и среща с инициативен комитет от фейсбук групата „Заедно за децата на шампионите“, които апелираха за помощ. Това беше поводът да предприема законодателната инициатива за промяна. Първоначално внесохме проект за промяна на Закона за физическото възпитание и спорта конкретно в тази насока. Впоследствие се оказа, че Министерството на спорта е подготвило цялостна промяна на този закон. Отново внесените предложения бяха подкрепени при второто четене на законопроекта в четвъртък и петък“, обясни д-р Дариткова.

Досега законът регламентираше отпускане на пожизнена месечна премия за олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност.

С промяната се въвежда регламент за унаследяването й – тя да се получава и от ненавършилите пълнолетие деца на олимпийските медалисти, чието право да получават премията е прекратено поради смърт.

„Децата им ще могат да получават помощта до навършване на пълнолетие или до 25 години, когато са учащи се“, уточни д-р Дариткова.

Припомняме, че носителят на златен медал в щангите от олимпиадата в Атина`2004 г. Милен Добрев  бе покосен от инфаркт през 2015 г. Точно преди една година – на 20 септември, си отиде внезапно и съотборникът му Величко Чолаков – бронзов медалист от Атина`2004 г. И той от инфаркт. Двамата си отидоха от този свят на 35 години. Величко остави две малки деца, а Милен – едно.