Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Д-р Дариткова проби с „Поправката Смолян“ за инвазивна кардиология

Промяна в закона за бюджет на НЗОК през 2018 г., касаеща Смолян, прокара пред бюджетната комисия депутатът д-р Даниела Дариткова, която е и председател на здравната комисия.

Става въпрос за мораториума върху разкриването на нови медицински дейности и нови болници. В преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджет на НЗОК за следващата година е заложена следната забрана: „Лечебните заведения, които след 31 декември 2017 г. са получили за първи път разрешение за дейност по чл.48, ал.1 от Закона за лечебните заведения, не могат да сключват през 2018 г. договори с НЗОК за съответните дейности“.

Това щеше да значи забрана за дейност и невъзможност да бъде финансирана бъдещата инвазивна лаборатория към Кардиологичното отделение в МБАЛ – Смолян. А се очаква тя да заработи през май месец догодина, след като бъде одобрен Националният рамков договор.

„Предложението ми не е окончателно одобрено, на този етап е прието от бюджетната комисия. Следващата седмица бюджетът на НЗОК ще се гледа в зала, но тъй като от бюджетната комисия то получи подкрепа, се надявам да ги убедя и в залата. За нея вече се говори като „Поправката Смолян“, коментира д-р Дариткова. 

Тя поясни, че предложението й е свързано точно с въведената рестрикция за следващата година като се допуска изключение за нови клинични пътеки, които не са изпълнявани досега на територията на съответната Районна здравно-осигурителна каса.

„Това е поправката, която дава възможност да се финансира инвазивната кардиология в Смолян, защото тук става въпрос за финансиране на нови клинични пътеки, които досега не са изпълнявани на територията на Смолянска област. А това ще гарантира по-добър достъп по отношение на дейности, които не са били изпълнявани досега в регионите“, посочи народният представител.

Припомняме, че болницата в Смолян със средства от Министерския съвет в момента реализира проект за доставка на апарат за инвазивни процедури (ангиограф на стойност близо 1 000 000 лв.) и в следващата година ще може да се изпълняват такива клинични пътеки. Започнаха вече и ремонтните дейности на цял сектор към Кардиологичното отделение (водещата снимка – б.а.).

Пациентите от Смолянска област са лишени от възможност да получават животоспасяваща медицинска помощ и най-близката инвазивна лаборатория е на 100 км.

Днес бюджетна комисия одобри и предложението на д-р Даниела Дариткова за допълнителни 27 млн. лв, от които 7 млн. лв. за първичната извънболнична помощ, 7 млн. лв. за специализираната извънболнична помощ, 3 млн. лв. за медико-диагностични дейности и 10 млн. лв. за дентална помощ.

Facebook Comments