Д-р Дариткова с питане за Пангаловата къща, петиция в Смолян за спасяването й

Питане до министъра на културата за Пангаловата къща в Смолян е отправила д-р Даниела Дариткова – народен представител. Тя иска министърът да й отговори на въпроса какви са възможностите на държавата да се намеси с цел запазване на един от най-ценните образци на родопска къща от времето на Възраждането.

Обяснила е, че Пангаловата къща обявена за архитектурен и художествен паметник от национално значение през 1998 година и е типичен пример за родопската възрожденска архитектура.

Намира се в кв. Райково и е разположена на площ от 315 квадратни метра. Строена е от 1856 до 1960 година от Уста Харит Кисьов за големия търговец на аби и шаяци Вълчо Пангалов.

От 1952 до 1983 г. в нея се помещава експозицията на Родопския народен музей, в последствие Окръжен исторически музей – Смолян. Първата музейна експозиция е открита на 9-ти септември 1955 г.

„Къщата е реституирана през 1998 година. Оттогава многобройните наследници не са предприели никакви действия за поддържане на собствеността си. През годините община Смолян е уведомявала многократно собствениците за състоянието на сградата“, пише още д-р Дариткова.

Ден преди тя да зададе въпроса до министъра на културата в Смолян Народно читалище „Балкански просветител“ стартира петиция във Фейсбук за спасяването на Пангаловата къща, кв. Райково, гр. Смолян.

„Внушителната Пангалова къща в Смолянския квартал „Райково“ се руши пред очите ни. Някога горда и красива, сега е оставена на произвола на съдбата. Собствениците й не я поддържат, институциите нехаят, никой не полага никакви грижи за нея. Проявената небрежност към възрожденската сграда ще ни струва скъпо. Бъдещите поколения ще ни  упрекнат. Затова нека я защитим, докато не е станало безвъзвратно късно! Нека обединим усилията си и да направим всичко възможно да я спасим!“. С този призив райковци призовават всички родолюбци да подкрепят инициативата със своя подпис“, бе призивът на нейния инициатор.

Към днешна дата тя е подписана от 333-ма души.

Петиции за спасяването на възрожденската къща в Райково се пускат периодично във Фейсбук, като през 2017-та в нея се е подписала и дъщеря на един от наследниците.

Ето какво е написала Boney Bennett от Стара Загора: „Подписвам, защото трябва да се поддържа историята, а майка ми е една от единайсетте собственици“.

Снимки: Кирил Найдинидис