Д-р Десислава Ночева, дерматолог в Смолян: Всяка промяна в бенка – растеж, кървене или сърбеж, трябва да се прегледа спешно

Д-р Десислава Ночева е завършила Медицинския университет в Пловдив през 2006 г. Придобива специалност по кожни и венерически болести през  2015 г. и защитава докторска степен през 2017 г. на тема „Практическо приложение на дигиталната дерматоскопия в диагностиката на пигментни и непигментни кожни лезии“. От 2007 г. работи в медикодентален център „Медикус Алфа“ – Пловдив. От 2018 г. е асистент към катедра по дерматология и венерология в Пловдив. От 2020 г. е главен асистент към същата катедра. От 1-ви юни разкрива дерматологичен кабинет в Смолян и става част от екипа на Медицински център „Смоляни“.

Д-р Ночева, каква точно е специалноста ви и какви пациенти приемате?

Специалността ми е дерматология и венерология. Работя със Здравната каса и засега най-големият наплив от пациенти е с кожни заболявания. Срещат се различни типове екземи – невродермити, също така различни типове доброкачествени образувания като бенки или слънчеви петна. Досега това е най-честата ми патология.

Какви са грешките, които най-често правим спрямо кожата си?

Неправилното предпазване от слънчевото облъчване. Много хора се отпускат лятото на морето, предизвикват слънчеви изгаряния, което е остро въздействие върху кожата. Много често се срещаме и с т. нар. фотоиндуцирано стареене, което е предизвикано от хроничното облъчване със слънчева светлина. В моята практика забелязвам и екземи, които се развиват вследствие на неправилна поддръжка на кожата. Пациентите нямат навика ежедневно да използват измиващи лосиони и хидратиращи продукти, вследствие на което се развиват различни състояния като ксероза на кожата (обикновената сухота) и на фона на нея много често се развиват екземи, било то професионални, в областта на ръцете или подбедрицата.

Родители водят ли децата си при вас и с какви оплаквания?

Да, вчера даже имах детенце, което беше с микоза в окосмената част на главата. Това е всъщност гъбична инфекция. При децата гъбичните инфекции идват най-често при игра с животни – кучета и котки. Понякога се среща и атопичен дерматит – вродено състояние, което след това прогресира. Също така изразено състояние на кожата – кератозис пиларис, което се изразява в сухота, или т.нар гъша кожа по външната повърхност на крайниците, бактериални инфекции или т.нар. импетиго. Това пък е проникване на бактерия, която предизвиква зачервяване и гнойни мехурчета.

Полезни навици, които бихме могли да си изградим за по-красива кожа?

Ежедневна хигиена на кожата. Трябва да се използва тоалетно мляко, особено при жените, които използват грим. То е основно за премахване на грима. Остатъците от него трябва да се почистят със специализиран измиващ гел, като геловете са за нормална, суха или за мазна кожа. Всеки трябва да е наясно с типа кожа, който има, за да използва правилния гел. Много често след това остават прахови частици, тогава се минава на памучен тампон с мицеларен разтвор, с който се почиства. След това да се използва съответният крем в зависимост от типа кожа. Те също се разделят на флуиди за мазна кожа или на по-богати кремове за по-суха кожа. Ежедневната грижа е необходима както за хората с по-проблемна кожа, така и за здрава. За тялото е важна ежедневната употреба след баня на хидратиращ боди лосион, тъй като по него нямаме толкова мастни жлези, освен в областта на гърдите и гърба.

Какви са вашите съвети избор на слънцезащитни средства през лятото, ако въобще има лято тази година?

Да, ако въобще го има. Аз препоръчам да се използват слънцезащитни продукти – медицинска козметика, тъй като при тях са правени тестове за верификацията на фактора. Изключително важно е определянето на фактора. За градски условия като сега, при не толкова интензивно слънцегреене, може да се използва по-нисък фактор – 20-ти или 30-ти. А вече, когато сме на морето, задължително трябва да сме с висок фактор. Това е изключително важно за пациентите с бяла кожа, тъй като те нямат достатъчно меланин, който да ги защитава.

Наистина ли е толкова опасно слънцето за кожата ни, все пак нашите баби са копали, сушили са сено, жънали са под преките слънчеви лъчи и нищо не им се е случвало, сега сякаш много драматизираме?

Аз не мисля, че драматизираме, защото точно при нашите баби се срещаме с проблемите, които възникват вследствие на това, че кожата помни. Когато са били млади са се подлагали на слънчева експозиция. Кожата запомня и после се появяват различни образувания като слънчеви петна, себорейна кератоза (старееща кожа). Те казват: „Но аз вече не се излагам на слънце“. До, но като са били млади, не са се предпазвали. Аз си спомням годините, когато в България въобще нямаше слънцезащитен крем и тогава наистина почти всички изгаряхме, особено тези с бяла кожа. Кожата помни и в повечето случаи образуванията, които се появяват, слава Богу, са доброкачествени. Не редки и случаите, в които се развиват различни ракови образувания точно вследствие на облъчването в млада възраст, особено за меланома, който е най-злокачественият рак в човешката патология. Имат значение даже еднократните изгаряния в детска възраст.

Към кои бенки и петна трябва да сме по-внимателни, как да ги разпознаваме?

Аз казвам на моите пациенти, че всяко ново образувание по кожата задължително трябва да се прегледа, тъй като не сме наясно с неговия потенциал за развитие – доброкачествено или злокачествено. По отношение на бенките или старите образувания, ако има такива, които са съмнителни или могат да се изродят по някакъв начин, трябва да се преглеждат на всеки шест месеца. Иначе всяка промяна в стара бенка, която се изразява в растеж, кървене или сърбеж, задължително трябва да се прегледа спешно.

Колко често е срещан ракът на кожата и от какво се обуславя появата му?

Отново слънчевата експозиция и неправилното излагане на кожата е основният етиологочен фактор. При някои пациенти, които работят в химическа среда като арсен например, той може да предизвика рак на кожата. При пациенти, носители на човешки папиломавирус (Human Papiloma Virus), той може да предизвика доброкачествено образувание, което после да се изроди в злокачествено. По отношение на честотата не съм правила справка напоследък, тъй като тя се променя често, но по последни данни беше между 2 и 10% от населението. 

Чувала съм, че кожата на лицето е като огледало на нашия духовен свят – има бръчки на гнева, на смеха, но има ли болести, които разпознавате по кожата на лицето и тялото, по бръчките?

Някои заболявания дават определени характеристики. Например дерматомиозит, което предизвиква оток, зачервяване и т.нар. плачлив вид на лицето. Когато се види този плачлив вид, заедно със зачервяването и отока, се преминава към допълнителни изследвания, но това той много подпомага поставянето на диагнозата, но дори само с клиничен преглед. Атопичният дерматит, когато се развива с хронично протичане, също предизвиква силно изразена сухота на кожата на лицето и появата на допълнителна бръчка по долния клепач, която е много видима. Това е специфичен симптом на Линия Дени-Морган, който също помага за поставяне на диагнозата дори само по лицевия израз. Има пациенти, на които се налага дългогодишно лечение с кортикостероиди за наши заболявания или от други специалности. Тогава се получава т.нар. лунообразно лице – симптома на Кушинг. Той може да ни помогне още като видим пациента да разберем, че дълги години е употребявал такива лекарства.  

Вярно ли е, че бъбречните заболявания се отразяват на лицето?

Да. Бъбречното заболяване дава жълтеникав вид на кожата. Освен това се получават допълнителни отоци най-вече в областта на долния клепач. Този белезникаво-жълтеникав цвят е много специфичен. При чернодробно заболяване пък се получава червеникав оттенък.

Кожата около очите наистина ли е по-различна от останалата част?

Най-тънка е кожата в областта на очите. Това е специфичното при нея и първите признаци на стареене може да се забележат точно в тази област. Много често моите пациенти пропускат използването на околоочен крем, но всъщност това е задължителната грижа. Тя отива към хигиената, към кремовете, измивните гелове. Използването на околоочен крем трябва да започне още на около 20-годишна възраст.

А торбичките под очите защо се появяват?

Може да има някаква патология, примерно бъбречно заболяване или друго вътрешно заболяване. В повечето случаи те са с генетична предиспозиция. Просто някой от родителите, ако има по-слаба масна торбичка под клепача, която задържа повече мазнина, това се наследява. За съжаление най-ефективният метод на лечение е хирургичото й премахване, тъй като трябва да се отвори и да се изтегли събраната мазнина.

Как процедирате, когато забележите ярък признак по кожата на друг вид заболяване, не дерматологично?

Обикновено назначаваме изследвания, ако имаме съмнение за конкретен орган, или пускаме по-широк спектър от изследвания. След това задължително назначаваме консултация с колега интернист – гастроинтеролог, нефролог. Те постъпват по същия начин, когато имат патология с проява по кожата. Назначават консултация с дерматолог. 

Тоест, в този случай лекуват едновременно и причината, и следствието?

Точно така.

Какво представлява дигиталната дерматоскопия, част от вашата докторска работа?

Това е метод за оглед на кожата с около 50 пъти увеличение, вследствие на което може да се видят структурите в повърхностните й слоеве. Използва се за оглед на бенки примерно, за да се види техният потенциал на доброкачественост или съмнение за преминаване към злокачественост. При преглед на рак може да се определи колко е напреднал. За метастази не може да се определи, защото се наблюдава самата бенка, но ако се вижда, че е много напреднал, тогава се назначава примерно оглед на лимфните възли със сцинтиграфия, т.нар. цветна снимка, но дерматоскопът основно се използва за доброкачествени и злокачествени лезии. При различни типове обриви, например т.нар. краста (скабиес) може да се види микрокърлежът, който предизвиква това заболяване.