Д-р Мими Кубатева: Сред ръководството на болницата в Смолян няма болни от коронавирус

Сред ръководството на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян няма болни от коронавирусна инфекция. На изпълнителния директор и единия му заместник са направени изследвания по повод проявени симптоми на вирусна инфекция през месец март. Резултатите са отрицателни, а те самите са в добро здравословно състояние. Това съобщава д-р Мими Кубатева – директор на Районната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян в отговор на изпратени до инспекцията въпроси.

Тя уточнява, че под 14-дневна карантина до 17-ти април е поставен един от представител на болничното ръководство, като контактен на позитивен член от семейството. И подчертава, че по тяхна информация карантината се спазва.

Д-р Кубатева съобщава също, че позитивните двама лекари и една медицинска сестра работят в различни лечебни заведения и няма епидемична връзка между тях. В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ работи само медицинската сестра.

Към днешна дата общият брой на изписаните от инфекциозно отделение пациенти с Ковид-19 е четирима. Те ще се долекуват в дома под наблюдение на личния лекар и ще са изолирани 28 дни, посочва още директорът на РЗИ.

На въпрос защо според нея област Смолян по заболеваемост е по-близо до София, отколкото до всички останали области в страната д-р Кубатева отговаря следното:

 „Най-вероятно заразата е внесена при нас от чуждестранните туристи почивали в к.к. Пампорово, където работят много хора от областта, както и завърналите се от чужбина съграждани. Това се потвърждава от първите позитивни случаи. Освен доказаните болни има и безсимптомни заразоносители, които са най- опасни за разпространяване на вируса. Вирусът циркулира между нас и е много важно носенето на маски, физическата дистанцираност и изолацията в дома, за да избегнем срещата с него. Това са доказаните ефективни защитни мерки. Призовавам хората да спазват заповедите на министъра на здравеопазването и препоръките на националния щаб“.