Здраве

Д-р Васил Гривнев от спешното в МБАЛ-Смолян: Пациенти с исхемични инсулти и инфаркти идват късно

Млад лекар – д-р Васил Гривнев, от 19 декември работи в Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян. Той е специализирал „Спешна медицина“ в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, в УМБАЛСМ „Пирогов” – София, и в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” – София. 

35-годишният медик е завършил с отличие Медицинския университет в родния си град Пловдив, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Той споделя, че за да избере Смолян за своята лекарска практика, има сантиментална нотка.

“От една страна дядо ми е от кв. Райково. Имам роднини тук и за мен това е връщане към корените, а от друга страна – много обичам планината и природата. В Смолян хората са много по-различни. Те са по-човечни, по-възпитани и се отнасят с уважение към лекарите – нещо, което е забравено в големите градове. Стандартът, по който се работи в болницата, е висок. МБАЛ – Смолян, обслужва голяма област с много население. Лекарите в болницата са с голям житейски и професионален опит, наясно са с новите тенденции в медицината“, казва медикът.

За пациентите е констатирал, че с известно забавяне търсят помощ за заболявания, на които може да се помогне на по-ранен етап.

„Затова може би трябва да се направи някаква информационна кампания в малките населени места в областта. Забелязвам, например, че пациентите с исхемични инсулти и инфаркти идват късно и няма възможност да се осъществи най-модерното лечение към момента и да им се помогне да се възстановят напълно в кратък срок“, подчерта д-р Гривнев.

За себе си сочи, че следва принципа да не „носи“ работата ки в къщи, но винаги, когато се случват позитивни неща, те трябва да бъдат показвани за пример.

“Истината е, че ние – лекарите, също сме хора. Помагаме на пациентите си, но не сме Господ и не можем да ги върнем от смъртта“, подчерта той.

Разказва, че попаднал случайно в спешното отделение на УМБАЛ „Свети Георги” и останал там почти шест години.

„За мен спешната медицина представлява най-интересните пет минути от всяка една специалност. Тя е едно едно море от изключително разнообразни състояния и дори мои колеги – след 30 години трудов стаж, виждат нови неща. Освен това имаш възможност да спасиш човешки живот в рамките на минути. А какво по-хубаво от това, нали!?, обобщава медикът.

error: Защитено Съдържание!