Култура

Дариха на музея в Смолян носията и гайдата на Стою Чонгаров

Наследниците на известния родопски гайдар Стою Чонгаров – дъщеря му Адилина Чонгарова и синът му – Петко Чонгаров, подариха на музея в Смолян неговия личен костюм, изработен в края на 50-те години на ХХ в., гайдата, на която се учи и на която свири дълги години, изработена от Георги Марков от с. Кремене, чантата за гайда и други лични вещи.

Роден през 1931 г. в с. Бостина, Стою Чонгаров е самоук гайдар. Макар да има и други свирци в семейството, умението да свири на гайда усвоява сам, след редовни упражнения, а за първи път свири пред публика в с. Давидково през 1960 г. В оркестър „Сто каба гайди“ е от самото му създаване през 1961 г. и е част от неговия състав до кончината си през 2020 г.

От младини, та до смъртта си, Бай Стою, както беше известен сред колеги, приятели и почитатели, не се раздели с гайдата. Сценичните му изяви не оставаха равнодушен нито един зрител. С неповторимо чувство за хумор, комитска носия с цялото й въоръжение, и със звука на родопската гайда, той завладяваше и млади, и стари.

В изпълнение на мисията си да обогатява фондовете си с предмети и вещи, свързани с представители на родопската фолклорна традиция, РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с огромна признателност прие дарените вещи и документални материали и изказва искрена благодарност на Адилина и Петко Чонгарови за родолюбивия жест.

Предстои обработката на дарението и включването му в музейните фондове.              

error: Защитено Съдържание!