Култура

Десетки хиляди събра първият вечерен спектакъл на Роженския събор

Десетки хиляди събра първият вечерен концерт на Роженския събор. В подножието на монумента на българското знаме Пилон „Рожен“ в петъчната вечер на сцената излязоха фолклорни изпълнител от всички етнографски области от страната в  гала спектакълът „България гостува на Родопите“.  С много настроение и положителни емоции се заредиха събралите се на Роженските поляни от цялата страна и специално дошлите за събитието българи от чужбина.

Още от началото си „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023 доказа, че е събирателна точка на народните традиции и чистия български патриотизъм. На четирите сцени хиляди самодейци – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли представят фолклорното богатство на България. Красиви народни носии, хиляди български знамена, големи хора и стотици гайдари правят празника още по-пъстър и вдъхновяващ.

„Рожен“ 2023, по традиция, съчетава етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Изданието отбелязва 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

„Роженският събор е безспорен символ на обединение и родолюбие, патриотична кауза в името на България. Убедени сме, че здравите корени на българина са в неговата богата духовност, народна култура и родова памет, в предаването на тези ценности в бъдещето на нацията. Всички ние, тук, почитаме и съхраняваме българските традиции и ще съумеем да ги завещаем и предадем на идните поколения. Те са нашето наследство в бъдещето! Тук, на Рожен, в сърцата си носим България и затова именно тук вече гордо се извисява монумента на българското знаме“, подчерта Симеон Караколев от фондация „Наследство в бъдещето“, която е организатор на мащабното събитие.

Днес, събота, Роженският събор продължава с фолклорен конкурс, изложение на занаяти, исторически и етно възстановки, мобилна музейната експозиция, специализирани изложения на  местни породи и различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата. В програмата на събитието са включени конни атракции, фермерски пазар, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, народни веселби,  хоротеки и забавления за децата в Детската творителница.

Вечерта над планината ще екнат изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, ансамбъл „Родопа“, знаменитите „100 Каба гайди” и „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“. В спектакъла „Звезден Рожен” ще се включат родопските изпълнители Димитър Керемедчиев, Златина Узунова, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Даниела Димитрова, Светла Дукатева, „Родопски извор“ – Севда Симеонова и Атанас Тодоров, Филип Симидов, Фидан Меров и др . 

За облекчаване на пътния трафик се препоръчва използването на буферните паркинги в Чепеларе и Пампорово и използването на обществен транспорт от там и Смолян към Роженските поляни.

На място всеки посетител може да си направи пикник със своя храна и напитки. В ресторантите на терен и точките за хранене се предлагат различни артикули, като цените са в достъпен диапазон –  2,50 лв. за кебапче, кюфте и 500 мл. л. вода,  4,00 лв. за порция пържени картофи. На всяко заведение има ценоразпис с точно описание на грамажи и цени.

error: Защитено Съдържание!