Детското отделение в областната болница няма да затваря

Детското отделение в областната болница на Смолян няма да затваря, съобщиха от Районната здравна инспекция (РЗИ).

Проблемът с липсата на педиатри е преодолян с ангажирането на двама лекари, които временно ще заместват отсъстващите титуляри в отделението. Дежурства ще дават и други специалисти.

Новият Национален рамков договор дава възможност общопрактикуващи лекари със специалност „Педиатрия” да работят в детските отделения на болничните лечебни заведения. Това дава надежди, че част от тях ще се ангажират в помощ на отделението в смолянската болница, се казва в съобщението.

„Директорът на РЗИ – Смолян, д-р Мими Кубатева от години алармира за тревожната статистика в региона ни по отношение на недостига на кадри както в болничната, така и в доболничната помощ, и призовава за обединени усилия за задържане и привличане на специалисти. Средната възраст на работещите в момента медици е над 50 години. Очертава се тенденция за  закриване на лекарски практики за първична медицинска помощ, а новооткрити няма. От определените по новата Областна здравна карта 76 практики само 65 общопрактикуващи лекари имат сключен договор с РЗОК“, сочат от здравната инспекция.

В края на февруари месец от областната болница съобщиха, че педиатричното отделение ще затвори временно, а причината за създалата се ситуация е липса на кадри и невъзможност да се покрие месечният график.

Наскоро се пенсионираха началникът на отделението и още един лекар, другите специалисти са в отпуск по майчинство, във временна нетрудоспособност и в полагаем годишен отпуск.

Facebook Comments