Девет дена след грипната ваканция отменят и грипната епидемия в Смолянско, без Мадан

Грипната епидемия е отменена в девет от десетте общини на Смолянска област. Тя е в сила все още само за община Мадан, съобщиха от Районната здравна инспекция (РЗИ).

В периода 28.01.2019 г. – 03.02.2019 г. в Смолянска област се отчита рязко снижение на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ).

Регистрирана е заболяемост 121,60 на 10 000, което е средно ниво, обичайно за сезона,  според метода на сентинелния надзор на грип и ОРЗ за нашия регион.

На това основание Регионалният щаб за борба с грип и ОРЗ реши да се отмени  грипната епидемия в област Смолян, считано от 05.02.2019г. Отменят се и противоепидемичните мерки в лечебните заведения.

Поради задържащите се по-високи нива на заболяемост, по данни на общопрактикуващите лекари, в грипна епидемия остава само община Мадан.

За лечебните заведения в Маданска община са в сила въведените противоепидемични мерки, уточняват още от РЗИ.

Припомняме, че грипната ваканция за учениците бе отменена на 27-ми януари (неделя) и от понеделник насам децата са на училище.

От РЗИ обясниха, че грипната епидемия не означава автоматично и грипна ваканция, защото решение за ваканция се взема съвместно с РУО на МОН в зависимост от процента отсъстващи (над 30% болни) ученици.

Снимка: noviteroditeli.bg