Днес се навършват 40 години от откриването на Обсерваторията Рожен

На 13 март 2021 г. се навършват 40 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория Рожен. Все още най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура (над 12 млн. лв.), Обсерваторията днес е сложен комплекс от четири телескопа и модерна светоприемна апаратура.

Момент от качването на двуметровото огледало в купола на голямата кула

НАО Рожен е най-големият, най-активният и най-успешният астрономически комплекс в Югоизточна Европа.

За изминалите 40 години броят на научните публикации, основаващи се изцяло или отчасти на наблюдения с телескопите на НАО Рожен, достигна почти 1600, с общ обем около 9000 страници голям формат. Това са публикации, намерили своето място във всички международни научни издания, включително и в най-престижните.

Голям е и броят на защитените докторски дисертации, които са съществен елемент от професионалното израстване на българските астрономи. Пряко свидетелство за това израстване са и многобройните международни научни сътрудничества, които намират своята успешна реализация именно чрез астрономическите наблюдения, провеждани в НАО Рожен.  

Вече няколко поколения български астрономи разкриват тайните на Вселената, използвайки телескопите и апаратурата в НАО Рожен. Почти всички свеговноизвестни български астрономи, работещи зад граница, са започнали професионалния си път от телескопите на Обсерваторията.

Стотици са младите хора, докосналите се до красотата на нощното небе по време на лагерите и школите за ученици и студенти, които се организират всяка година в НАО Рожен.

През годините НАО Рожен беше модернизиран многократно, за да може да приеме предизвикателствата на постоянно развиващата са астрономия по света. 

В стремежа си да продължи да бъде модерна и привлекателна за българските и чуждите астрономи, в следващите години НАО Рожен ще бъде оборудван с нов роботизиран 1.5-метров телескоп и станция на радиотелескопа LOFAR.

Честита годишнина, НАО Рожен! Още много слънчеви дни и безоблачни нощи!