Докараха 101 100 бюлетини – почти колкото са избирателите в Смолянско

По предварително определен тираж днес бяха доставени 101 100 бюлетини в Областна администрация – Смолян, почти колкото са избирателите в областта – около 101 000.

„Разбрах, че по отношение на транспортирането всички процеси са минали гладко. Те ще бъдат разпределени по секциите, в които е предвидено да се гласува както на машина, и на хартия. Ще спазваме правилата, предвидени по Изборен кодекс. Предвидено е и в местата, където ще се гласува само на машина, да има и хартиени бюлетини, ако машинното гласуване бъде преустановено, да се продължи гласуването с хартиени бюлетини. Така, че следва и в тези секции да се осигурят хартиени бюлетини“, поясни Николай Шехов – председател на Районната избирателна комисия в Смолян.

Николай Шехов – председател на РИК – Смолян

Той каза, че Областната администрация е предоставила помещен ие, в което да бъдат съхранявани бюлетините.

„Взети са всички необходими мерки относно сигурността. Не виждам да има някакви притеснения по този въпрос. Очакваме за машините ЦИК да излязат с решение за подробностите във връзка с доставката – графиците, с които ще трябва да се съобразим всички. Няколко са страните, които участват в доставката и предоставянето на машините“, допълни Шехов.

Той не каза абсолютно точно число, но спомена, че избирателите в област Смолян за предстоящите избори ще са около 101 хиляди.

По думите му има разлика в сравнение с предходните избори, но тя не е толкова съществена. С около 500-600 са по-малко избирателите в предстоящия вот.

Бюлетини

Чл. 209 от Изборния кодекс казва, че за секциите, където ще се гласува само с хартиени бюлетини, трябва да се отпечатат 10% повече отколкото е броят на избирателите. Където пък е предвидено само машинно гласуване, трябва да се отпечатат хартиени бюлетини точно колкото са избирателите в секцията.

Регламентът при проблем с машината е следният – когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно, Секционната избирателна комисия уведомява незабавно Районната избирателна комисия и Централната избирателна комисия. Гласуването продължава с хартиени бюлетини. В тези секции гласовете от техническото устройство за гласуване се отчитат като се преброяват контролните разписки.