Докато търсят нахапани или убити овце, екоинспектори намериха мечката в Буйново

При обход след сигнал за мечи нападения край боринското село Буйново екоинспектори днес не можаха да открият двете липсващи овце – нахапани или убити, но намериха мечката, която е била прогонена от тях, съобщава РИОСВ – Смолян.

От началото на месеца групата за бързо реагиране при екоинспекцията е проверила 10 сигнала за нападение на мечки над селскостопанско имущество.

Четири от щетите са нанесени в района на  община Баните, в землищата на селата Сливка и Дебеляново.

Останалите щети са регистрирани в района на град Чепеларе и селата Туховища (община Сатовча), село Смилян (община Смолян), село Букова поляна (община Мадан) и село Буйново (община Борино).

Последно вчера – 26 юни, Групата за бързо реагиране е проверила сигнал за нападение на мечка над стадо овце в село Буйново.

При последваща проверка от тази сутрин е установена липсата на още две овце от същото стадо. При предприетите обходи на местността овцете не са открити, но мечката е била на място. Същата е прогонена от Групата за бързо реагиране, съвместно с горска полиция.

Предвид зачестилите нападения на проблемните видове мечки в населените места в община Баните, както и в село Буйново съответните Държавни горски стопанства  – в  с. Славейно и в с. Борино, ще предприемат законови мерки, съобразно компетенциите си.

За настоящия месец екоинспекцията в Смолян отчита спад в броя на щетите, нанесени от кафява мечка.