Доказаха, че не 185, а 200 години просветно дело има в Широка лъка

Не 185, а 200 години просветно дело има в Широка лъка. И те се навършват точно тази година – 2018-та. За това историческо откритие и какви доказателства са събрани за него се състоя пресконференция днес в родопското село. Новината съобщи кметът Васил Седянков.

Пазена повече от 20 дена в тайна новината бе съобщена в присъствието на Мария Семерджиева – началник на Регионалното управление на образованието в Смолян, бившите кметове на Широка лъка, отец Марински, директора на Регионалния исторически музей Таня Марева, директора на музикалното училище в селото Стоянка Тенова.

Бегли изречения в някои стари книги навеждат на идеята, че просветното дело в Широка лъка започва по-рано от 1832-ра година, която се е чествала до сега, за последно през юни месец 2017-та.  Такива тези имало споделени и от стари учители, но никой не ги проверявал.

По дирите на едно-две изречения тръгва миналата година обаче директорът на училище „Никола Вапцаров“ Маруся Бочукова. Провокацията дошла в най-голяма степен от книгата на проф. Ради Радичев за Широка лъка. В нея пишело: „Имайки предвид написаното от Георги Узунски в книгата за Широка лъка, че неговият баща свещеноиконом Никола Узунски е учил четмо и писмо при първия учител в Широка лъка Костадин Шоков – Шоко, стигам до извода, че това е станало приблизително през 1820 г. или дори преди това и че първият широколъшки учител най-вероятно е Костадин Василев Шоков – Шоко, а не както досега се смяташе Атанас Григоров. Ние знаехме досега, че Атанас Григоров е събрал децата 1832 г. в частна къща, Паламарчовската къща“.

Бочукова провела с проф. Радичев разговор, в който той я помолил да се порови в архива и да потърси доказателства.

Точно напарвила Бочукова с особено старание. С помощта на служителите в Държавния архив на Смолян намерили доказателствата.

Още в първия ден открили находка от архива на историка Стефан Калайджиев за Костадин Василев Шоков: „В 1811 г. в Широка лъка дошло едно бедно, услужливо, пъргаво и весело дете и винаги намирало и работа, и храна, и всичко, което пожелае. Това момче се е наричало Костадин Василев, наречен отпосле Шоко. Роден е бил на 15 март 1798 в село Югово, откъдето избягал. Той имал наклонност да учи, но нямало кой да го прати да следва. И спира се общината на него, намира го много удобен, извиква го и го праща в Пловдивска гръцка гимназия през 1814 г. на общински разноски да следва. След 4-годишно следване той се връща в Широка лъка и се условил за учител. Събрал дребните деца и започнал да учителствува“.

Във втори документ пишело за свещеник Атанас Григоров, който досега се смяташе за първия учител в Широка лъка. „Згуро чорбаджи след като видял от Шоковото даскалуване, че е по-добре децата да се прибират в училището, отколкото да правят пакости по градините, да учат, за да им е льосно сетня, оти от будаллък прокопсия нема, а от учене зарар нема, има само файдо“. И чак след това пише за Атанас Григоров, който всъщност е грък на име Атанасаки Григориадис.

Згуро чорбаджи води гърка от Устово в Широка лъка. По-късно той става свещеник, по-късно зет на този Згуро чорбаджи, който по това време е кмет.

Има и трети доказателствен материал от семейния фонд на учителското семейство Манолови, където пише, че първият широколъшки учител, който открива училище и събира децата на широколъчани в Паламарчовската къща, е бил Костадин Шоков. След което се изреждат и други учители.

Инициаторите на това изследване пращат в Националния музей на образованието в Габрово архивите и справка за откритието.

На 20 декември получили следния отговор: „Въз основа на изпратена от вас историческа справка и направена от нас проверка, потвърждаваме, че просветно дело във вашето училище съществува от 1818 г., но за година на откриване на училището се приема 1864 г. Това ви дава право през 2018 г. да чествате 200 години просветно дело“.

„Подейства ми като шок, повярвайте ми! Веднага се свързах с г-н Седянков. Не сме разпространявали досега новината, защото искахме да стане днес. Дължим го на тези преди нас, на себе си и на тези след нас“, заяви Бочукова.

Мария Семерджиева поднесе поздравления за старателно свършената изследователска работа.

„Дълголетието на просветното дело във вашето селище е достатъчно основание за празник в Широка лъка и околните села, както и източник на самочувствие и престиж, стимул за нови успехи и изяви“, каза Семерджиева.  Тя допълни, че историята на просветното дело в Широка лъка е изпълнена с вярност към възрожденските идеали и стремеж към родолюбие и уважение.

По думите на Таня Марева грижа на всяко селище е да измъкне златните зрънца и от тях да направи съвременните политики, които ни водят към едно по-голямо просвещение в началото на 21-ви век, когато говорим за все по-мащабно образование. „Това е пътят – да търсим устоите в миналото“, подчерта тя.

Кметът Васил Седянков посочи, че празненството ще бъде през юни месец. Ще поканят министъра на образованието да присъства. За патрон ще поканят вероятно премиера Бойко Борисов. А „палитра от общественици“ ще помагат в организацията му.

„Това ще е повод по-настойчиво да искаме средства за възстановяване на първото класно училище и на църквата, посочи Седянков и допълни, че за Широка лъка предстоят хубави дни.

Facebook Comments