Доц. Никола Петров: Обсерваторията беше пред срив

Обсерваторията беше пред срив и с тази помощ, която в последните няколко години беше оказана към нас, обсерваторията започна да се появява много съществено на картата, наречена туризъм в България. Това заяви доц. Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен, след подписването на нов 5-годишен меморандум за сътрудничество между областния управител и председателя на Българската академия на науките акад. Юлиян Ревалски.

По думите му не винаги трябва да се говори за това колко пари са дадени на обсерваторията.

„За да можем да посрещаме туристи и да популяризираме нашата наука, тези хора трябва да имат достъп до нас. Изграждането на пътната инфраструктура е едно цяло в развитието на науката и образованието в региона. Това, че имаме по-лесен достъп и ще имаме достъп до Гърция на нас ни отваря още една възможност. Започнахме с бавни стъпки да подготвяме ежегодно идване на любители астрономи от страната и чужбина. Ние вече имаме намерението да популяризираме любителската астрономия както в района, така и да включваме колеги от съседните нам държави. Те идват вече – сърби, македонци, поляци, украинци. Редовни гости са ни. Така, че работата по пътната инфраструктура помага и на нашите научни изследвания. Това, което се прави в област Смолян, е нещо наистина сериозно“, подчерта доц. Петров.

Той каза, че в последните 3-4 г. обсерваторията посреща между 13 и 15 хиляди човека.

„Но преди да стигнат до нас, те трябва да са използвали хотелската инфраструктура на цялата Смолянска област и след това да се развиваме като обсерватория. Това означава, че си партнираме в правилна посока с цялата областна управа. Това са хората, които наистина ни помагат във всяко отношение. Оттук-нататък може да се развиваме с едни конкретни стъпчици, с малки начинания“, допълни шефът на звездната институция.

Тази година с колеги астрономи те смятат да отидат в няколко малки села с мултимедия и компютър да представят науката астрономия пред хората.

„Може да се включат и други представители от БАН. Хората да получат знания от първоизточника. Да знаят как се развива науката в света е от съществено значение и е в правилна насока, за да се задържат хора на място. Това може да се случва и в културата. Художници може да отидат в малките села и да покажат как се рисува. Ние, в обсерваторията, преди две години с театъра имахме представление, над сто човека дойдоха случайно и го видяха“, добави Петров.

Той обясни, че взаимоотношенията на научната общност с местното управление е визия за подобряване на културата на населението като цяло.

Проф. Евгени Семков

Директорът на Института по астрономия проф. Семков заяви, че се надява в бъдеще да имат толкова добро сътрудничество както с областната управа, така и с кметовете на Смолян и Чепеларе. „Досега винаги сме получавали подкрепата от тях, която ни  е необходима“, подчерта той.

Според доц. Петров нивото на наука  в света е такова, че или трябва да има човек с гениални идеи, или се работи задължително в екип.

„Няма сфера в науката в никоя държава, колкото и силна да е икономически, да развива науката сама за себе си. Ние работим в мрежа. Дори един път, който на пръв поглед няма нищо общо с обсерваторията или с науката астрономия, ни дава възможност за по-добра комуникация“, каза още той.

Областният управител съобщи, че заедно с Областното пътно управление са предложили за рехабилитация пътя от Рожен до обсерваторията.

Според него реалното, което може да се осигури тази година, са средства за проектиране на този участък и евентуално за догодина да се търси възможност за рехабилитация.