Два храма строи кметът на Девин – християнски и мюсюлмански

Християнски и мюсюлмански храм едновременно строи кметът на Девин Красимир Даскалов. В поръчката е включено изграждане на нов гробищен парк и довеждаща до него улица с дължина 250 метра.

„Това е поредният започнат обект в начален етап на строителство, може би единственият и уникален гробищен парк с изградени два молитвени храма на двете религии“, е написал във фейсбук профила си кметът Красимир Даскалов.

Теренът за новото гробище е обособен в местността „Забрал“.  Планирано е изграждане на няколко подпорни стени, тъй като мястото е стръмно.

За изпълнител на предвидените дейности е избрана фирмата „Иса Инженеринг“ ЕООД с оферта за 804 668 лева без ДДС. Тя е била и единствен кандидат по обявената на 26-ти февруари процедура за възлагане на обекта.

Интересното в него е, че ще бъдат изградени два храма.

Сградата на бъдещия параклис „Св.Архангел Михаил“  е ориентирана по изискванията на канона – входът е от западната страна, а от източната е разположена абсидата.

„Носещата конструкцията на сградата е монолитна стоменобетонна. Конструктивната височина е 2,96 м в краищата и 4.13 м. при билото, с което се осигурява оптимална светла височина. Всички външни стени са от газобетонни тухли с дебелина 20см., покрити с каменна облицовка, с дебелина 10 см. и минерална мазилка“, се сочи в документацията.

Мюсюлманският храм ще бъде „месджид“. Сградата ще е с височина до кота корниз 3,46 м спрямо прилежащия терен. Състои се от едно надземно ниво.

На кота нула  ще се изградят входно преддверие, тоалетна с мивка, умивалня за измиване преди молитва и зала за молитва.

„Покривната конструкция е дървена, като за изработване на купола ще се използват стоманени профили, предварително огънати, в съответствие с изработените чертежи, покривното покритие ще се изпълни от битумни керемиди с посипка“, се сочи в изискванията.