Два язовира преливат, 5 ротора и 50 други машини чистят проходите в Смолянско

Язовир „Пловдивци“ започна да прелива тази сутрин, но не е опасно за хората, притеснително е само да не се счупи ледената покривка и да затлачи преливника, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

По думите му екипи на „ВиК“ – Смолян, и община Рудозем наблюдават постоянно оттока от водоема. Язовир“ Златоград“ е покачил нивото си с 16 см над преливника, но засега опасност за населението няма.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че  над 50 специализирани машини почистват държавните пътища в област Смолян. Пет са роторрите снегорини, които осигуряват проходимостта през проходите в Родопите. Временно е ограничено движението на автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през проходите „Рожен“ и „Предела“.

Заради сериозни снеговалежи в западната част на областта от 9 часа тази сутрин за цялата Смолянска област движението на МПС е с вериги.

Славов обясни, че според анализа от вчера основните причини за закъсали автомобили през проходите са неподготвени за зимните условия и неспазващи ограниченията водачи.

„На Пампорово бе закъсал бус на хранителна фирма с летни гуми. Безразборното паркиране от туристите по пътното платно също пречеше на снегопочистващата техника“, допълни той.

В Смолянско няма населени места без ток и вода днес. От община Смолян правят оглед за спешно укрепване на подпорни стени под жилищни блокове на Новия център, чиито каменни облицовки са се отлепили и застрашително са надвиснали над паркинги.

Днес започнаха аварийни дейности по обезопасяване на откъртилите се облицовки от подпорната  стена  на Новия център.  Премахнати са декоративните елементи (кашпи и облицовки), които застрашават  живота и здравето на хората, каза зам.-кметът на общината Мариана Цекова. 

По заповед на кмета Николай Мелемов заседава и Кризисният щаб в община Смолян. От там уверяват, че постоянно се проверява нивото не реките. Засега обстановката в общината е спокойна при зимни условия.

От пожарната съобщиха, че са отводнявали с помпи мазета в училище и жилищен блок в Мадан и гатер в село Смилян.

Очаква се пикът на валежите днес да е от ранния следобяд днес до 23 часа вечерта.

Институции и доброволци са готови да пълнят чували с пясък за направата на диги.

От Крисизния щаб апелират ако паднат дървета от тежкия сняг и  затворят пътни отсечки да сигнализират своевременно, за да може да се отстранят от екипи на горските от ЮЦДП, които са в готовност веднага да реагират. Те предупреждават ако има спешни случаи с болни също да се сигнализира веднага, за да се вземат мерки за предвижването им до здравните заведения.

Разпоредено е на общините да предупредят собствениците на складирано край реките движимо имущество и паркирани коли да ги преместят.

Facebook Comments