ЗдравеРегиона

Двама уникални лекари станаха почетни жители на Златоград

Двама уникални лекари, прославили се в чужбина, бяха обявени за почетни жители на Златоград. Добрият пример, който са тачени от техните съграждани, са д-р Славяна Ушева и д-р Петър Димитров.

Д-р Славяна Ушева е част от екипа на доц. Теофил Седлоев, който единствен в България провежда интраоперативно облъчване при ранен карцином на гърдата (ИОРТ), с което дава възможност на стотици жени да запазят гърдата си и да получат шанс за дефинитивно излекуване. Резултатите от центъра за комплексно лечение на рак на гърдата в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ бяха представени тази година от д-р Ушева по време на Международна научна конференция ILEXIUM (International Low Energy X-ray IORT User Meeting), в която се включиха повече от 23 държави с над 100 участника. Сред тях и водещи международни експерти в сферата на ИОРТ. На него българският хирург беше единственият представител за Югоизточна Европа.

Преди година младият хирург д-р Ушева заслужи отличие в най-отговорната категория „Ти си нашето бъдеще“ – награда на Българския лекарски съюз.

Тя е асистент в Катедра по гастроентерология към МФ- МУ – София, Клиника по хирургия на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ“. Завършила е Националната природоматематическа гимназия в София. През 2020 г. придобива научна и образователна степен „Доктор“ след  успешно защитен дисертационен труд на тема: „Прогностично влияние на мултифокалността и мултицентричността при карцином на млечната жлеза“. Година по-късно придобива специалност „Обща хирургия“ след успешно положен държавен изпит за специалност.

Д-р Ушева има множество специализации във водещи клиники в Германия (Берлин, Мююнхен, Бон). Много се гордее със специализацията си във Франция при д-р Дарина Кръстинова – светило в реконструктивната и възстановителна хирургия, която е била нейна дългогодишна мечта. Въпреки че на няколко пъти е получавала покана да остане да се развива в чужбина, тя неизменно се връща с придобитите опит и знания в България, което я прави един от най-достойните кандидати за титлата „Ти си нашето бъдеще“.

Д-р Петър Димитров е в екипа английски лекари, които през февруари месец тази година извършиха първата за Великобритания трансплантация на матка, като донор стана сестрата на пациентката.

Процедурата бележи огромен пробив за хиляди британски жени, които иначе не биха могли да родят.

40-годишната дарителка, която вече има две деца, направи безкористния подарък на по-малката си сестра. 34-годишната й сестра иска да създаде семейство със съпруга си, но е родена без утроба.

В сложната операция за отстраняване на утробата от донора и нейното имплантиране в бездетната жена се включили два екипа от 20 лекари – хирурзи, анестезиолози и медицински сестри в болница Чърчил, които работели в съседни операционни зали. Трансплантацията отнела общо над 17 часа. Според хирурзите въпреки че операцията е продължила по-дълго от планираното, тя е преминала добре и имплантираната утроба е „напълно функционална“.  

Д-р Петър Димитров е родом от Златоград и е анестезиолог.

Той се у установил в Англия, преди България да влезе в ЕС. Трябвало е да положи изпити, за да може дипломата му да бъде призната там. След това специализира анестезиология. Започва да работи в Оксфорд. Става консултант в болница „Чърчил“. Това са старшите лекари във Великобритания. По традиция към тях се обръщат с „мистър“ или „мисис“, а не с „доктор“, разказва сайтът „Българи в Лондон“.

„Всяко общество има нужда от авторитети! От хора, които с добрия си пример ни показват, че човек сам поставя рамките си и може да успее навсякъде! Днес добрият пример са д-р Славяна Ушева и д-р Петър Димитров, заслужили най-високото отличие – “почетен гражданин” на Златоград! Бъдете здрави!“ – пожела им кметът на Златоград Мирослав Янчев.

error: Защитено Съдържание!