Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Две момичета от Смолян със златно ниво за наградата на херцога на Единбург

Две момичета от Смолян – Румяна Ашкова и Елена Даракчиева, постигнаха златно ниво на програмата „Награда на херцога на Единбург“. Общо седем са участниците от цяла България, постигнали за първи път златно ниво у нас в международната младежка програма.

Младежите бяха поканени в София да получат наградите си от президента Румен Радев, който е патрон на програмата. 

„Международната младежка програма „Награда на херцога на Единбург“ показва какъв е пътят към свободата – да можеш сам да избираш и поставяш стандарти, към които да се стремиш. Тя допринася младите хора да се развиват като лидери и пълноценни граждани на нашето общество, отговорни към бъдещето“, заяви президентът на тържественото награждаване.

Наградата на херцога на Единбург вече над 60 години е водеща международна младежка програма за личностно развитие и постижения. Млади хора –  ученици и студенти на възраст от 14 до 24 години, участват в програмата на три нива: бронз, сребро и злато.

19-годишната Елена Даракчиева определи Наградата  като “програма, която съчетава в себе си много полезни и позитивни неща за нас, младите хора”. 

“По време на работа си върху нея аз преоткрих себе си” – разказа тя. “Наградата е полезно преживяване, което помага на младежите да израснат. Най-важното и най-ценното, на което ме научи програмата, е да бъда постоянна и организирана, каквато не бях допреди да започна работа по нея. Показа ми, че когато доведа нещо до своя край, ще съм удовлетворена от постигнатото и ще бъда щастлива от успеха”.

19-годишната Румяна Ашкова разказа, че е станала още по-организирана и упорита, след своето участие: “Работих доста по постоянството си, защото това не беше силна страна при мен преди Наградата, започнах да мисля по-мащабно за нещата, които искам да ми се случат и с всяка следваща седмица харесвах това свое приключението все повече”. Тя казва,че най-ценното в програмата е “начина по-който те кара да вършиш нещо, което е полезно за теб самия без дори да го осъзнаваш”. “Чак сега, повече от две години след като започнах дейностите си по Наградата, мога да видя всички малки и големи ползи от нея – развитие на физическо и емоционално ниво, много нови запознанства, полезни уроци за живота, надграждане на собствените си умения и възможности, заинтересованост към хората и общността, създаване на полезни връзки с представители на различни сфери”. 

Знаете ли каква е най-голямата награда за младежите?

“Несъмнено най – голямата награда са развитите качества и знания. Станах по – комуникативна и отворена към новото. Не се страхувам да си поставя по – високи цели и да се боря за тях, защото вече знам, че само аз и единствено аз съм отговорна за тяхната реализация. Научих, че не винаги нещата стават мигновено и е необходимо време. Оцених постоянството, защото без значение дали летиш, ходиш или лазиш важното е да не спираш никога. Голяма полза бе работата с хора – разбрах, че не винаги ще харесвам всеки, защото хората сме твърде различни, но заедно винаги постигаме повече, отколкото сами”, казва Румяна.

Facebook Comments