РегионаСпорт

Екатерина Дафовска демонстрира стрелба с лазерно оръжие в Чепеларе

Екатерина Дафовска и спортният клуб „Рожен-Чепеларе“ демонстрираха стрелба с лазерни пушки за биатлон и щафетни игри.

Деца, които пожелаха да се включат, стреляха с тях, а някои млади надежди се „запалиха“ по биатлона и вече се записаха да тренират в клуба, съобщиха от местната администрация.

Биатлонистите получиха тениски за тренировки и грамоти за участие в майските празници на община Чепеларе, връчени им от златната биатлонистна на България и председател на спортния клуб Екатерина Дафовска, от кмета на Чепеларе Боран Хаджиев и зам.-кмета Стоян Кузмов.

 „Благодарение на Българската федерация „Биатлон“, която разполага с две такива пушки, за първи път имаме възможност да покажем как се провежда стрелба с лазерно оръжие за биатлон. Международната федерация се опитва да налага вече тези оръжия, защото са безопасни за децата, не са толкова скъпи и нямат никакъв консуматив“, поясни Дафовска.

Тя каза, че досега са стреляли с въздушни пушки, които също са безопасни, но при тях има сачми. Зареждането на бутилките е с въздух и отнема повече време на треньорите, докато лазерното оръжие е много икономично и достъпно.

„Това оръжие е подходящо за начинаещи и тренировки, но не вярвам скоро да се използва в професионалния биатлон. Единственият проблем при него е, че когато вали сняг, снежинките могат да попречат на лъча. Също така има разлика в изстрелването на самия патрон, но лазерното оръжие е много добра алтернатива за начинаещи“, допълни Дафовска.

Треньорът на клуба Венцислав Александров сподели, че предстои още една демонстрация с лазерните пушки и щафетни игри на 1-ви юни отново на пл. „Олимпийски“ в Чепеларе, но в нея ще се включат и деца от детската градина. Също така ще бъде представено и въздушното оръжие с възможност  за стрелба – специално за родители и ловци.

error: Защитено Съдържание!