Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Екоинспектори проверяват за полимерни торбички

От 1 август до момента екоинспекцията в Смолян провери 42 търговски обекта и задължени лица, пускащи на пазара полимерни торбички. В три от обектите са установени нарушения,  свързани с незаплатена продуктова такса, а дадените предписания са изпълнени в срок.

Проверките са във връзка със спазването на Наредбата за реда и размера за заплащане на продуктова такса, според която безплатното предоставяне на торбичка с дебелина до 50 микрона в местата за продажба на стоките или продуктите е нарушение.

Изключение правят само много тънките пластмасови торбички с дебелина под 15 микрона, без дръжки, които се използват за първична опаковка на храни.

При проверките се следи и за платена продуктова такса на предлаганите на пазара торбичките с дебелина под 25 микрона и с размери по-малки от 390 мм/490 мм  в разгънат вид, които нямат обозначени на български език произход и надпис „торбичка за многократно използване“ или „торбичката е биоразградима“.

Съгласно Закона за управление на отпадъците едноличен търговец или юридическо лице, предлагащи без заплащане на крайните потребители пластмасови торбички за пазаруване с дебелина до 50 микрона, продават или предлагат на крайните потребители пластмасови торбички, за които не е заплатена продуктова такса, подлежат на имуществената санкция в размер от 3000 до 10 000 лв.

Facebook Comments