Феноменален резултат: Елин Радев ще работи само със свой ОбС, 12-те съветника в Доспат са на ГЕРБ

Прецедент в изборния процес се получава в община Доспат в историята на изборния процес у нас. Кандидатът на ГЕРБ Елин Радев спечели втори мандат на първи тур с 86,78% от гласувалите в общината, което значи 4292 гласа.

„С тези гласове партия ГЕРБ печели всичките 13 места в Общинския съвет. Г-н Радев е водач на листата и става кмет. Така в листата на ГЕРБ – Доспат, остават 12 мандата. Липсващият един съветнически мандат не може да се запълни от друга листа, тъй като нямат достатъчно гласове. По този начин едното съветническо място ще остане незапълнено. Нямаме правно основание да дадем мандат на друга партия“, обясни председателят на Общинската избирателна комисия Емил Пържанов.

И според него това е прецедент в България. Първо, защото всички мандати се печелят от ГЕРБ. И второ, защото по правило общинските съвети се състоят от нечетен брой съветници, но в този случай в Доспат през този мандат ще ОбС ще е на четно число – 12.

Кандидатът на ДПС в Доспат Арсен Маслев е подкрепен от 491-ма души, което прави 9,93% от общо гласувалите, а на АБВ Михаил Танев е с едва 72 гласа.

Facebook Comments