Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

„Горди загражденци“ на протест срещу АПИ, блокират пътя Пловдив – Смолян

Блокада на пътя Пловдив – Смолян подготвят за петък (14 септември) жители на няколко родопски села от община Баните.

Гражданското неподчинение на селата Загражден, Давидково, Вълчан дол, Глогино, Планинско, Рибен дол и др. е насочено срещу Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Негодуванието им е заради твърде дълго отлаганата реконструкция на пътя Белица – Загражден, който, въпреки че е третокласен, отчасти е черен.

Протестът се организира от сдружение „Горди загражденци“.

За да бъдат чути, те смятат да блокират движението от и към Смолян на 14 септември от 10 часа, при отбивката за град Лъки, до ресторант „Юговско ханче“.

Исканията на протестиращите са следните: „Ясен отговор от Министерството на регионалното развитие, Агенция „Пътна инфраструктура“ за неизпълнените обещания от преди 1 година и 2 месеца“; „Точен отговор за датата за довършване на отсечката Загражден-Белица“.

„Огорчени, разочаровани и обидени сме от отношението на АПИ и лично инж. Дончо Атанасов, който в продължение на 1 г. и 2 м. след срещата в Загражден с населението, продължи да ни лъже, че наесен ще бъде отрязана лентата на отсечката Загражден-Белица!“, се казва в публично обръщение на инициативния комитет.

Хората недоумяват с какво са заслужили това отношение от инж.Атанасов.

„Трудолюбиви сме, изпълнителни данъкоплатци сме, съзнателни гласоподаватели сме, какво още искате от нас? Общината и Областта ни подкрепят в исканията ни, кого Вие слушате и кой Ви командва, та така жестоко ни лъжете? Ние не сме вече някогашните бедни, презрени родопчани, ние сме ГОРДИ ЗАГАЖДЕНЦИ и ще търсим отговорност за неизпълнени обещания!!! Искаме среща на 14.09. 2018г. на Юговско ханче, за да разговаряме очи в очи!!! Настояваме!!!“, се сочи още в него.

От една година АПИ е обявила процедура за възлагане на инженерингова поръчка на стойност 3 785 000 лв. за въпросния път, но още няма избран изпълнител.

Път Белица-Загражден

От 11 септември 2017 г. до днес в сайта на АПИ е публикуван само един протокол от отваряне на оферти. Ясни са кандидатите, но ценовите им предложения все още не са известни. Макар процедурата да не е обжалвана, провеждането й е впечатляващо дълго.

Когато преди повече от година местните жители тръгнаха на протест, шефът на АПИ тогава инж. Дончо Атанасов отиде да се срещне с тях. Огледа обекта и обеща в най-скоро време да стартира процедура. Два дни след това министърът на регионалното развитие Николай Нанков свика спешна среща по въпроса и съобщиха, че обектът ще се изпълни през следващата 2018 г.

При посещението на премиера Бойко Борисов в Девин и регионалния министър на 16 септември 2017 г. за откриването на топлопровода там Нанков е цитиран от своя пресцентър да казва следното: „През следващата година ще бъде ремонтиран и пътят „Белица – Загражден“.

Поръчката към онзи момент е обявена пет дена по-рано.

На 13 февруари т.г. бяха отворени първите пликове на кандидатите за участници в процедурата: „ИСА 2000“ ЕООД; ДЗЗД „Ела инженеринг“ (с участници „Ела“ ЕООД и „Пътстрой“ ООД; „ПСТ груп“ ЕАД; „Галчев Инженеринг“ ЕООД; „Мегаинвест – холд“; ДЗЗД „АПП Белица“ (с участници „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД).

Процедурата обаче замръзна до там.

Преди по-малко от попитахме АПИ защо се бавят, има ли отговорни длъжностни лица за това протакане, дали обектът е финансово обезпечен, кога ще бъде завършена процедурата и кога ще започне работата на терен.

От АПИ отговориха, че ще спазят поетите ангажименти за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство на участъка, които ще бъдат извършени през 2019 г., че обектът е включен в програма „Ново строителство“ и за него ще бъдат осигурени средства от бюджета на агенцията за 2019 г.

Предвиждат до края на тази година да бъде подписан договор с избрания изпълнител, а строително-монтажните работи да стартират през първата половина на 2019 г.

Facebook Comments