Градският транспорт в Смолян засега нямало да поскъпва

Среща по повод уведомление от фирмите, осъществяващи градски транспорт в Смолян, че трябва да увеличат от 1 на 1,30 лв. цената на билета, проведе кметът Николай Мелемов с тях днес, съобщиха от местната администрация.

Уведомлението е подписано  от „Рожен експрес” АД,  консорциум „Мега транс” и „Орфей експрес” ООД. В него те настояват за увеличение с 30% на цените на билетите и картите за  пътуване по маршрутните линии на градския транспорт.

Превозвачите уведомяват, че поради увеличените цени на горивата, застраховките „Гражданска отговорност“, задължителната застраховка „Трудова злополука“, задължителната смяна на всички касови апарати от 2019 г., повишените цените на гуми, масла и резервни части, намаление на пътникопотока с над 50% в сравнение с последните 15 години и други причини, считат за необходимо да има корекция на цената на билета от 1 лв. на 1,30 лв., както и съответното увеличение на картите за пътуване, считано от 1 януари 2019 г.

По време на срещата Мелемов заявил, че не трябва да се повишава цената на билета, защото има социален момент –  хората ще се натоварят  с още допълнителни разходи, а повечето от тях не могат да си го позволят. Той предложил да се намери вариант, който да удовлетвори и превозвачите,  и общината.

„Готови сме да ви окажем всякаква помощ, както сме го правили и досега“, казал кметът.

Като начало той предложил, а превозвачите се съгласили да извършват курсовете си по лятното разписание през 9 минути, а не както сега през 7. Т.е. да има корекция в схемата за градския транспорт.

В резултат на разискванията превозвачите обявили, че на този етап няма да увеличат цената на билета за градския транспорт.

В срещата участвали също председателят на Общинския съвет инж.Данчо Киряков и зам.-кметът Венера Аръчкова.

Facebook Comments