Региона

Гранитна 2,5-тонна скулптура на Орфей краси Триград

От днес нататък жителите на мистичното село Триград и неговите гости ще се радват на 3-метрова гранитна скулптура на Орфей, която е поставена на емблематичния Орфеев връх над селото. Той се намира на 1550 метра надморска височина. Инициативата за този монумент е на група местни млади хора, които имат желанието да допринесат за развитието на туризма в селцето ни, съобщи д-р Митко Чолаков.

Паметникът е изработен от талантливия пловдивски скулптор Ангел Каравланов, с финансовата подкрепа на Александър Вълчев – сценарист в „Шоуто на Слави“ и депутат от „Има такъв народ“. Монтирана е на бетонен фундамент.

„Самото поставяне на такъв огромен паметник беше сериозно предизвикателство, предвид трудно достъпния терен, по който трябваше да я транспортираме. За нас беше трудно да намерим техника – кран, която да я качи там. Тя тежи все пак 2 тона и половина. Пътят е черен с дължина около четири километра. Благодарим на директора на държавното горско стопанство в Триград Пламен Малковски, който пусна техника да направи пътя по-достъпен до върха“, посочи д-р Чолаков.

Скулптурата се вижда от селото. Младите хора от Триград, които са част от тази инициатива, смятат да направят и художествено соларно осветление, за да осветява скулптурата през нощта и да я направи по-атрактивна. Другото, което предстои, е да се трасира и направи пешеходна маркировка до там.

Близо до нея те са направили голяма красива рамка, в която туристи и местни хора си правят снимки, за да запечатат като фон изключително атрактивна гледка към Триград.

„Искам да изкажа сърдечни благодарности още на Бисер Сальохлев, на Асен Чолаков, на Георги Панчев, които през цялото време бяха в тази инициатива и се раздадоха изцяло за реализирането й. Също така на туристическо дружество „Триградски скали“ и Банко Чолаков, тъй като и те помогнаха финансово. Без тяхната помощ нищо нямаше да стане. Мислим за официално откриване, но все още сме в емоция от успешно свършената работа и нямаме фиксирана дата за това“, допълни още той.

error: Защитено Съдържание!