Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Хиляди на празник на смилянския фасул днес

Хиляди се нахраниха с вкусна фасул чорба днес в Смилян. Селото отбеляза 16-тия празник на фасула със залп на фасулево топче.          Празникът на смилянския фасул се превърна в знаково туристическо събитие за региона. Съчетан бе по традиция с курбан за здраве и берекет.

Залпът на фасулевото топче дава начало не само на празника, а и старт на състезанието по планинско бягане за юноши и девойки на Българската федерация по лека атлетика. То се провежда за шести път.

Официални гости на празника на смилянския фасул бяха кметът на Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов, зам.-кметът Венера Аръчкова, кметът на село Търън Явор Говедаров, а домакините бяха кметът на селото Чавдар Червенков и организаторите от местното читалище. 

Посетителите се радваха на красиво подредените щандове на местни производители, където освен смилянски фасул имаше картофи, сушени билки, домашно приготвени сладка и други продукти, произведени в селищата от горното поречие на р. Арда.

22-ма бяха участниците в конкурса „Най-оригинално пано от смилянски фасул“. В надпреварата се включиха местни таланти, които предложиха многообразие от форми, в това число и закачливи.

Атракция тази година бе Росен Яворов, който пред очите на всички издялка с резачка дървена пластика, изобразяваща разтворена фасулевица със зърната вътре.

За най-малките участници и гости на празника бяха организирани „Игрите на фасула“, в които подрастващите се състезаваха за бързина, сръчност и точен мерник. 

В Посетителския информационен център гости и жители на Смилян разгледаха и опитаха приготвените в конкурса „Ястие от Смилянски фасул“.

Местните таланти от самодейните групи при Народно читалище „Проф. Ас. Златаров – 1927“, творчески групи и състави от училището, детската градина и пенсионерския клуб представиха забавна хумористична програма за доброто настроение на публиката, посветена отново на прочутата култура, патентована с марката „Смилянски фасул“.

Допълнение към фолклорната програма бяха изявите на група „Виденица“ от с. Змеица и на женска група за автентичен фолклор от гр. Априлци.   

Снимки: Илия Савов

Facebook Comments