Изложба с кадри от Антарктида откриха в Смолян

Изложба с 250 фотографии от Антарктида откриха снощи в атриума на областната администрация в Смолян. Тя ще остане в града през следващите два месеца и всеки, който проявява интерес, може да я види.

„Преди 4 г. си поставихме за цел да дадем живот на тези уникални помещения в тази прекрасна сграда. Решихме да дадем възможност на големи, популярни и харесвани творци от цяла България да бъдат наши гости по програма „Култура“. И оттогава досега проведохме различни изложби и концерти – фолклорни, класически. Получихме огромно дарение – този прекрасен църковен орган, на който само след няколко дни ще започнат да се обучават 8 желаещи да свирят на орган. Днес съм безкрайно щастлив, че ще погледнем от другия край на света. Ще дадем старт на новия сезон с една уникална изложба, която смятам, че ще докосне всеки от вас. Защото за малка България това да бъдем част от Антарктика и да се похвалим с невероятни научни постижения е гордост за всеки българин“, каза зам.-областният управител Адриан Петров.

Авторът на изложбата Мирослав Цветанов е участник в 2 от 27-те научни експедиции о-в Ливингстън. От 20 000 кадъра той е подбрал почти 250. Изложбата се представя за първи път, а използваната техника е  печат върху плексиглас.

Цветанов заедно с ръководителя на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и Драгомир Матеев – ръководител на логистиката си поставили за задача от целия филмов и снимков материал, събран през последните 2 г., да създадат образователна програма.

Идеята е чрез изразните средства на фотографията тя да се представи пред деца, ученици и студенти и да покажат, че науката не е нещо далечно и заключено за шепа хора.

„В тази инициатива стои нашата надежда при срещата ни с учениците да запалим пламъчето у деца, които някой ден да станат следващите фотографи, учени, инженери, а защо не и командири на базата след години. В тази изложба са вложени може би 2000 работни часа и огромно компютърно време всичко това да бъде обработено, селектирано. Това нямаше да стане без екипа от хора, ръководен от проф. Генчо Петров – едно от големите имена в българската фотография. Освен изложбата в нашата програма са включени множество срещи с деца, провеждани в учебната стая. Предвидена е и прожекция на Мария Чернева за научните постижения в Антарктида миналия сезон“, каза авторът на изложбата.

Facebook Comments