Какво да знаем преди да купим първия си дрон

Всеки път, когато гледаме фантастични документални филми, в които дивите животни се разхождат из саваната; или холивудски продукции с невероятни екшън сцени, вероятно трябва да благодарим на дроновете. Така че не е чудно защо сме в армията на феновете, които искат да заснемат свои собствени зашеметяващи снимки и кадри. И тъй като дроновете стават все по-популярни, време е да разкажем повече за тези чудесни малки високотехнологични бижута.

Преди дори да изберете кaкъв дрон искате да притежавате, добре ще е да научите повече. Защото не всички дронове са създадени равни. Различните типове машини имат индивидуални  приложения. 

Търсите модел, който да извърши впечатляваща въздушна акробатика? Или се интересувате повече от панорамна фотография и заснемане?  Отговорът на тези въпроси ще определи какъв вид дрон се нуждаете. И въпреки че много от предложенията са многофункционални, някои са по-добри при определени задачи от други.

Какво е нужно да знаем на базово ниво? Започваме с RTF моделите (или Ready to Fly) поради тяхното масово разпространение. Фактически това са най-популярните видове дронове на пазара. Както подсказва името им, не е нужна предварителна подготовка преди започнете първия си полет. Пълният комплект включва както самия дрон, така и предавателя и управлението му, батерии или зарядни устройства. Предпочитани за избор на първи дрон, RTF моделите се харесват на потребители, които нямат особени изисквания, а по-скоро се купуват за усвояване на базови умения или за забавление. „По-високата“ категория дронове имат и специфично приложение – те могат да снимат и да правят видео, да доставят продукти, да извършват манипулации по време на полет и т.н. 

Дроновете не са лесни за управление, особено за начинаещи. Затова е добре да обърне внимание на: 

  • Използван материал

Дроновете могат да бъдат скъпи и колкото повече пари харчите за  своята машина, толкова по-дълго ще искате да издържи. По-евтините дронове обикновено се правят от пластмаса. Въпреки че този материал е евтин и лек, той не винаги е траен. Моделите от фибростъкло и въглеродни влакна са много по-устойчиви. За съжаление, те също са много по-скъпи.

  • Обхват на полета

Като общо правило, колкото по-далеч може да лети вашият дрон, толкова по-добре. Бюджетните модели имат обхват от само 30 метра, докато по-скъпите могат да изминат километри, без да губят контакт с предавателя.

Да предположим, че се интересувате от използване на дрон за фотография или видео заснемане. В този случай обхватът става особено важен, тъй като по-разширен обхват ще му позволи да достигне до местата, които човек просто не би могъл. 

  • Време за летене

За разлика от пътническите самолети, дроновете не носят огромни запаси от гориво, което означава, че не могат да останат във въздуха дълго. Батерията ограничава времето от 20 до 30 минути, но някои по-евтини дронове може да са в състояние да останат на височина 5 минути. Но без значение колко дълго е времето на полета на вашия дрон, закупуването на някои допълнителни батерии и поддържането им заредени е добра идея. По този начин, когато дронът ви изчерпи захранването, можете просто да смените батерията и да удвоите времето си за полети.

  • Камера

За много потребители на дронове целият смисъл на машината е да снима с камера във въздуха. Поради тази причина повечето дронове или се предлагат със собствена камера, или способността да монтират външна камера. Въпреки че добавеното тегло ще намали времето за полета, си струва за невероятните изображения и видеоклипове, които можете да заснемете с дрона, който иначе би било невъзможно да се получи.

Ако вече имате представа какво искате да правите със своя първи модел, поръчайте своя дрон от сайта.

Снимка: Adobe Stock

error: Защитено Съдържание!