Китайска компания придобива „Амер Спортс“ и фабриката в Чепеларе

Най-голямата китайска спортна компания „Анта Спортс“ в консорциум с FV Fund, Anamered Investments (собственост на милиардера Чип Уилсън) и Tencent Holdings Limited (които инвестират чрез Mount Jiuhua Investment Limited като ограничен партньор във FV Fund) придобива финландската фирма „Амер спортс“. В обхвата на сделката е и фабриката за ски в Чепеларе, дружествата „Атомик“ – Австрия“, и „Саломон“ – Франция.

Днес компаниите обявиха успешно приключване на офертата. Сделката, обявена в края на миналата година на международната стокова борса Nasdaq Helsinki, завърши на 8-ми март с продажба на акционерния капитал на „Амер спортс“ за сумата от 4,649 млрд. евро.

Според окончателните резултати от търговото предложение придобитите акции представляват 94,98% от акциите на „Амер Спортс“.

Председателят и главен изпълнителен директор на „Анта спортс“ Динг Шижонг е цитиран да казва следното: „Това е важен ден за всеки член на консорциума – инвеститор и за „Амер спортс“. Успешното търгово предложение дава възможност на всички нас да се присъединим в оформянето на бъдещето на световната индустрия за спортни стоки, която осигурява по-добро представяне, опит, удовлетворение и удоволствие за потребителите, за любителите на спорта и професионалистите по целия свят. Ние сме развълнувани да бъдем част от Консорциума на инвеститорите, който обединява най-добрите експерти в Китай с достъп, нови търговски обекти и висок клас спортни облекла. Заедно ще работим в тясно сътрудничество с талантливия екип на Amer Sports през следващите месеци да приключи процесът на приватизация и да очертаем бъдещата посока на растеж, за да реализираме пълния си потенциал“.

Сделката се осъществява по единодушна препоръка на Съвета на директорите на „Амер спортс“ към акционерите на компанията да приемат тръжната оферта.

След финализирането й консорциумът планира да управлява дружеството като независимо, с отделен съвет на директорите. Президентът и главен изпълнителен директор на „Амер“, както и другите ключови ръководители, са поканени да продължат да ръководят бизнеса под новата собственост.

Управленският екип самостоятелно ще изпълнява бизнес плана си под стратегическото ръководство на борда на директорите, се сочи в съобщение на китайската компания.

Фабриката в Чепеларе  

„Амер Спортс България“ ЕООД е регистрирано на 23 юни 2008 г. от „Амер Спортс Холдинг ГмбХ“ – Австрия, след закупуването на фабриката „Пампорово Ски“ в гр. Чепеларе. Тя е част от световния концерн Amer Sports, основан през 1950 г. във Финландия.

В Чепеларе за компанията работят около 750 уши, където се произвеждат ски с марките Atomic и Salomon, а от 2018-та година и карбонови шини за велосипеди Mavic.

Едноличен собственик на дружеството е „Амер Спортс Холдинг“ ГмбХ – Австрия, притежаващо 100% от основния капитал. Краен собственик на групата е „Амер Спортс“ – Финландия.

Доскоро управляващи на „Амер Спортс България“ са Йордан Ламбрев, Стефан Лебербавуер и Михаел Абсмайер.

Справка в Търговския регистър сочи, че Йордан Ламбрев от 6-ти март, два дни преди крайния срок за подаване на оферти на Стоковата борса, е заличен като управител на дружеството.

Към 31 декември 2017 година дружеството има реализирана нетна печалба в размер на 5 630 000 лева, или 117% повече спрямо предходната година.

По-високата печалба през 2017 г. се дължи на по-голямото количество произведени и продадени ски (над 665 хиляди чифта алпийски ски и ски бегачки -с 62 хиляди повече от предходната година.

В местно издание през януари тзи година управителят Йордан Ламбрев съобщава, че през 2018-та година във фабриката са открити над 150 нови работни места след стартирането на новия продукт- карбонови шини за велосипеди.