Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Кметът на Доспат Елин Радев с отчет пред десетки хиляди на събора

Обещаните ангажименти от моя страна ги изпълнявам в максимална степен. Над 22 млн. лв. е размерът на привлечените инвестиции в община Доспат само през тази година, заяви кметът на Доспат Елин Радев пред десетки хиляди, стекли се на събора на чешмарите. 

Тази година знаковото за района събитие се провежда за 32-ри път. Тридневната му програма е наситена с многобройни изпълнители на народни песни, с музика и танци, с пъстри и вити на няколко ката хорá. Днес освен богатата музикална програма ще се състоят и традиционните борби, които са доста зрелищни.

Снощи бе официалното откриване на събора. Почетен гост на тържеството бе депутатът д-р Даниела Дариткова. Тя благодари за празника, който съпреживя заедно с толкова много хора.

Според нея всичко, което изброи кметът на Доспат инж. Елин Радев, ще се случи, за да живеят по-добре жителите на Доспат и всички населени места от общината. 

„За това работим всички заедно, за това имате подкрепа на държавното управление, на народните представители, на администрацията в област Смолян. А всички заедно можем да постигнем много повече“, подчерта тя. По думите й държавата е стабилна, а правителството има доверие в местното общинско ръководство, затова подкрепя амбициозните му проекти.

Преди това кметът на Доспат инж. Елин Радев съобщи какви проекти са изпълнени или са в процес на изпълнение само през последната година, в която са привлечени средства в размер на 22 млн. лева. Общината кандидатства с нови проекти за още над 2 млн. лв.

От изявлението му стана ясно, че с досега осигуреното финансово обезпечение на проектите ще бъде изпълнена програмата му за управление, с която се е ангажирал пред местната общност. 

Като най-солидна инвестиция той спомена проекта за изграждане на инсталации за компостиране и предварително третиране на отпадъци. Те ще обслужват над 40 000 жители в общините Доспат, Сатовча, Борино, Девин и Сърница. Общият размер на инвестицията е близо 9,7 млн. лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца.

Ето и останалите инвестиции, за които съобщи градоначалникът: 

Реконструкция на водоснабдителни системи в община Доспат. Проектът включва реконструкция на водопроводи в селата Касъка, Змеица, Бръщен, Любча, Црънча. В него са включени и реконструкция на три довеждащи водопровода с дължина 14,2 км, реконструкция на гравитачен водопровод за Змеица от събирателна шахта Бял Дунав;

Допълнително водоснабдяване на село Бръщен от местност Заставата на обща стойност 7 016 916 лв.;

Асфалтирана през 2018 г. 3,2 км общинска пътна мрежа на стойност от 1 млн. лв. между Барутин и Чавдар. Асфалтирани 18 улици на стойност 2 млн. лв. в Касъка, Любча, Бръщен, Црънча, Змеица, Доспат, Барутин;

Преди 10 дни правителството отново отпусна на община Доспат 1 960 000 лв. за асфалтиране на улици, което ще се изпълни през 2019 г.

„По този начин заложените в програмата ни за управление улици за асфалтиране ще бъдат изпълнени“, подчерта Радев.

Той допълни, че изграждат тротоари в централната част на с. Змеица и в Доспат на стойност 60 000 лв., а Комисията за възстановяване и подпомагане към МС наскоро отпусна на Доспат 345 000 лв. за два обекта.

Строи се разширение на училището в село Касъка, където инвестицията е в размер на 363 000 лв. В Змеица, Касъка, Любча и Доспат се подменят водопроводи. Предстои подмяна на централен водопровод в гр. Доспат от водоема „Средна зона“ до улица „Тракия“ с дължина 550 метра.

Радев акцентира и на инвестициите в областта на социалните услуги.

В общината са разкрити са 7 трапезарии в 7-те населени места, където ежедневно се предоставя топъл обяд за 190 социално слаби лица, а привлечените средства за целта са в размер на 263 817 лв. 

Изпълняват проект, с който е създадено социално предприятие за 36 души на обща стойност 389 463 лв.  По регионалната програма за „Заетост“ са назначени 7 безработни до края на годината, а 29 човека по проект „Работа“.

За събора са осигурени безплатно купони за храна на близо 400 социално слаби.

„Административното обслужване непрекъснато се подобрява. Сроковете за различните услуги се оптимизираха и на практика няма бавене. След няколко месеца общинската администрация ще се нанесе в нова общинска сграда. Община Доспат е отново сред първите  институции в страната по прозрачност – на първо място за област Смолян. Всичко, което общината е задължена да публикува на сайта, го има“, подчерта кметът.

За финансиране са внесени проекти за реконструкция и рехабилитация улици за 1 1743 480 лв., за изграждане и обновяване на площи в Доспат, Барутин, Змеица и Бръщен за 364 414 лв., за реконструкция и обзавеждане на ОУ „Яне Сандански“ в Бръщен на стойност 185 864 лв., за изграждане на спортна инфраструктура в с. Барутин, Бръщен и Змеица за 391 151 лв. 

Стартирано е изграждането на нов градски център на Доспат, което според кмета Радев е инвестиция в туризма.

„Много здраве, щастие и благоденствие на вас и вашите близки. Използвам тази трибуна, за да отправя най-сърдечните си пожелания за весело прекарване и на светлия мюсюлмански празник Курбан Байрам след броени дни. Нека светлината да озари домовете ви, нека съхраним духа на разбирателство, запазвайки дълбоките морални устои на вярата, както и вярата в човещината и търпението, в милосърдието и вечните човешки добродетели“, бе неговото пожелание към жителите и гостите на Доспат.

Facebook Comments