ПолитикаРегиона

Кметът на Златоград към Рашков: Пътят за Аламовци е ремонтиран по съществуващ габарит, проверки на проверките го доказаха

Пpeдишния път видяx acфaлтиpaнa само едната лента дo злaтoгpaдcĸoто ceлo Aлaмoвци. Πapитe зa дpyгaтa вepoятнo ca пoтънaли в нeчий джoб – заяви по време на среща със златоградчани бившият вътрешен министър и бивш депутат на „Продължаваме промяната“ Бойко Рашков.

Бойко Рашков

Справка в Агенцията за обществени поръчки сочи, че обектът е възложен за изпълнение на фирмата „Одесострой“ ООД – Аксаково, по договор за 3 365 700 лв. без ДДС, сключен през януари 2019 г. след открита процедура. Изпълнен и разплатен е през декември 2021 г. на стойност 3 321 998 лв.

Заради нескрития намек за злоупотреба обаче, потърсихме коментар от възложителя на обекта – кметът на Златоград Мирослав Янчев. Според него бившият министър се е изказал неподготвен.

Може би е подведен от симпатизантите си в Златоград. Казаното от него категорично не отговаря на фактите. Самият път е проектиран за една лента по съществуващото трасе – 3,5 метра.Заложено бе възстановяване на асфалтовата настилка в съществуващо положение. Изпълнен е по Програмата за развитие на селските райони на два пласта, с всички изисквания по нормативна база, на която трябва да отговарят пътищата от такъв клас. Този път обслужва население от около 300 души. Проектантът е дал в единия край полагане на бордюр и при разминаване колите трябва да излязат малко извън асфалта. И преди да се направи новият участък, пак беше такава ширината му“, посочи кметът.

Мирослав Янчев

Той каза, че за да отчетат проекта и да поискат окончателно плащане, обектът е проверен на място от Регионалния технически инспекторат в Кърджали.

“Това са експерти, които идват и мерят всичко – линейни метри на бордюрите, асфалт, мантинели, отводнявания, решетки, пътни знаци, маркировки. Преди да получим окончателното плащане, дойдоха също и от отдел „Контролни проверки“ на дирекция „Технически инспекторат“ към ДФ „Земеделие“. Тоест, направена е проверка на проверката. Те също установиха съответствие между одобрената техническа документация и строително-монтажни работи. Трета проверка ни е направена от МВР и по-точно от ОДМВР – Смолян, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, по сигнал. Изискаха ни цялата документация – кога е одобрен проект, габарити, правена ли е промяна по него, при изготвяне на констативните актове дали е извършвано замерване на терен. Обследваха всичко по сигнала през юли месец 2021 година. Цялата документация е проверена и от Министерството на земеделието и храните. Всички проверки констатираха, че няма разминаване с проекта“, подчерта Мирослав Янчев.

Той допълни, че заданието е изпълнено на 100%, одобрено е от финансиращия орган и всичко е разплатено.

„До момента нямаме заявки за връщане на суми. Изказването, че вероятно другата лента е в нечий джоб, е меко казано несериозно. То е подвеждащо, неистинско. Казват, че преди избори всичко е позволено, но аз не съм съгласен да се говорят откровени неистини“, добави градоначалникът.  

Той припомни, че преди ремонта пътят до Аламовци бил изключително компрометиран – с множество дупки, липсващ асфалт на места, почти без мантинели.

„Сега цялото трасе е обезопасено с мантинели. Има огледала на опасните завои. Голяма част от завоите са уширени с отнемане на земна маса. На опасните завои асфалтът е уширен, за да не се налага колите да излизат извън него при разминаване. Ограничението е 40 км/час, а доста хора разполагат с бързи автомобили, но пътят  – и преди и сега, не отговаря за по-висока скорост. Смятам, че по този начин обаче се избягват предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Твърдя, че пътят в сравнение с преди е многократно по-добър и по-безопасен“, обобщи кметът на Златоград.   

error: Защитено Съдържание!