БизнесРегиона

Кметът на Златоград към депутати и правителство: Цената на водата е непосилна, махнете или намалете ДДС-то

Да намалят или да премахнат напълно данъка добавена стойност върху цената на водата поиска от властите кметът на Златоград Мирослав Янчев. Той е изпратил предложението си до Народното събрание, до Министерството на финансите, до Националното сдружение на общините, до областния управител на Смолян и до Общинския съвет в Златоград.

Кметът припомня, че с решение на КЕВР от 30-ти декември миналата година са утвърдени нови цени на водоснабдителните и канализационните услуги на „ВиК“ ЕООД – Смолян, считано от 1-ви януари, според които крайната цена за потребител е в общ размер от 3.854 лева/куб.м без ДДС или 4.624 лева/куб.м с ДДС.

„Така определената цена изостря социалната чувствителност на засегнатото население и в тази връзка предлагам да бъде разгледана възможността за освобождаване или намаляване ставката на ДДС върху цената на куб.м. на територията на цялата страна. Предлагам да бъде разгледана темата на експертно и политическо ниво, така че да бъдат взети предвид всички съображения за достигане на балансирано решение“, е посочил Янчев.

По думите му утвърдените цени са прекомерни за уязвими групи от населението, а качеството на предлаганите услуги и инвестиционните намерения на операторите налагат единна политика и решение за територията на цялата страна, тъй като проблемите са общи.

„Равният достъп до ВиК услугите не може да бъде разглеждан изолирано от темата за социалния стандарт на населението“, обобщава кметът на Златоград.  

error: Защитено Съдържание!