Кметът на Златоград се срещна с бизнеса, връчи награди за принос към общината

Среща с бизнеса проведе кметът на Златоград Мирослав Янчев и връчи награди за принос към общината, съобщиха от местната администрация.

По традиция в края на всяка година каня на коктейл всички представители на местния бизнес. Имам предвид всички фирми, регистрирани на територията на общината, независимо дали е едноличен търговец, ЕООД, ООД, АД. Каня ги не само да се поздравим за постигнатите резултати през годината, но също да споделим важни приоритетни цели за общината, да ги съгласувам с тях. По време на срещата връчваме и награди на номинираните предприемачи в различни категории“, обясни градоначалникът. Той поддържа тази традиция вече четири години. 

„Смятам, че е важен диалогът ни с бизнеса, като не бягаме и от проблемите, които те поставят. На тези срещи има и критики, има и подкрепящи, поощряващи изказвания. Но като цяло моята цел е да имам информация от първо лице за настроенията на бизнеса в общината. Присъствието им за мен е важно, първо защото аз го приемам като уважение за свършеното от нас. Второ, като анонсираме приоритетите, по които смятаме да работим занапред, те стават по-ангажирани с реализацията им. Предприемачите са важни за нас, защото те са основният двигател на икономиката в нашата община. Те създават поминъка, работните места. Те са хората, които формират над 50% от приходите в общинския бюджет. Смятам, че това е положителна практика, която трябва да продължи“, посочи още Янчев. 

Той изрази известно разочарование, че от поканените 400 човека са дошли 80. „За съжаление част от хората като чуят, че кметът ги кани, смятат, че в общината ще им искаме пари, а такова нещо няма и присъстващите от предишни години знаят. Но пък положителен факт е, че се отзова над 80% от бизнеса в Златоградска община – „Горубсо“, големите текстилни и шивашки предприятия, представители на всички големи хотели и ресторанти. Малките фирми не дойдоха, за което съжалявам. Явно имат имат някакви задръжки, но тези срещи ще са им полезни, защото ще се опознаят повече, ще създадат контакти помежду си, ще са наясно какви проекти смята общината да реализира в близко бъдеще, от какви опции те може да се възползват“, каза кметът. 

Освен за минералната вода, друга основна обсъждана тема е била разработката на Общия устройствен план на общината. Представители на Местната инициативна група презентирали бъдещите проекти, от които могат да се възползва малкият и среден бизнес.

Приветствие към гостите отправи и областният управител на Смолян Недялко Славов.

В знак на признателност за активността на местния бизнес кметът награди местните предприемачи, допринесли за развитието на общината и които с реализираните си проекти са се доказали като партньори на община Златоград във водените от нея политики. 

Приза „Млад предприемач” за 2016 година е връчен на Виктория Чомезова с къща за гости „Родопско кътче” в с. Аламовци, която със своята предприемчивост и активност доказа, че и в малките населени места могат да се реализират смели идеи и инвестиции. 

„Иноватор на годината” стана фирма „Екоефекти” ЕООД за прилагането на иновативна система за разделно събиране на отпадъците, която е основен приоритет в работата на местната власт. За „Дарител на годината” в сферата на спортните дейности бе обявена фирма „Спийд маркетинг” ЕООД  с нейния обект „Бялата къща” – за указната подкрепа при провеждането на детския турнир по футбол през 2016 г. „Шампион на шампионите”. 

Приза „Партньор на годината” бе връчен на „Интернешънъл Асет Банк“, като единствената финансова институция, повярвала в община Златоград за реализацията на местните политики и приоритети.

За „Инвеститор на годината” е обявено дружеството „Текстар 2012” ООД, декларирало най- голяма сума за бизнес инвестиция през миналата година, което е доказателство за смело предприемаческо мислене, с ясна визия и конкретни, работещи идеи.

Призът „Туристически обект на 2016 г.“ се присъди на стаи за гости „Еммар” – Златоград, и стаи за гости „Антоанета 11” ЕООД – Златоград, които впечатляват гостите си с уникалния стил и модерна визия. Двете дружества са декларирали най-голяма сума за инвестиции през годината.

За настроението на всички гости се погрижи местният танцов състав „Акрани” при ОНЧ „Просвета – 1908”.

Facebook Comments