Политика

Кметът на Златоград: Въпросите за т. нар. референдум са коварно и лицемерно формулирани

За мен допитването до жителите на Община Златоград, което предстои да се проведе на 9 юли, не е референдум, а псевдо-референдум, заяви кметът Мирослав Янчев.

По думите му въпросите са коварно и лицемерно формулирани.

„Специалистите по комуникация са напълно наясно, че за отговора на даден въпрос от голямо значение е начинът, по-който той е формулиран. Освен това, последната седмица звънят на хората по телефоните от някаква неизвестна „социологическа агенция“, като казват, че им е възложено и провеждат телефонно проучване за референдума. Възложено и платено кога, платено от кого, платено защо…..?! Може би е добре вие да потърсите  отговорите на тези въпроси“, каза още Янчев.

Преди малко той публикува във фейсбук следния пост:

Като кмет на Община Златоград винаги съм подкрепял гражданското участие и съм зачитал мнението на хората при вземане на решения в местното самоуправление. Би трябвало повечето от вас да знаят, че по проекта за пазара сме провеждали множество срещи, разговори и обществени обсъждания по махали в града и по селата.

Вашата подкрепа и убеждението, че правим нещо хубаво за града, ме ентусиазираха да предприема необходимите стъпки за реализиране на проекта.

Получих и подкрепата на Общинския съвет чрез решение за включване на проектирането на обекта в Инвестиционната програма за капиталови разходи на Община Златоград. След което, в края на миналата година, постъпи искане за допитване до хората чрез референдум – дали да реализираме този проект. Общинските съветници не можеше да не подкрепят такова искане.

Сигурен съм, че сами можете да прецените дали това допитване е референдум за този проект, или е маскирано като референдум, а всъщност е eдин „псевдо-референдум“.

След седмица вие сте призовани да отговаряте на няколко, според мен, тенденциозно формулирани и манипулативни въпроса. А как точно сравняваме някакъв, никому неизвестен, но „подходящ за туристическия облик на града обект“ с конкретен проект за кооперативен пазар – аз не знам?

Как се сравнява „нещо конкретно“ с „нищо“ е сериозно предизвикателство за вашата интелигентност. Ето защо и аз мисля, че чрез това допитване се компрометира един от най-демократичните инструменти на гражданското общество, прикриват се частни интереси и се манипулира общественото мнение.

Въпреки това, законът ме задължава и на 9 юли 2023 година Община Златоград ще похарчи над 30 000 лева, за …?!

error: Защитено Съдържание!