Кметовете на села и общини с повече отговорности в опазването от коронавирус

 

Областният щаб за противодействие на разпространението на Cоvid-19 проведе заседание в разширен състав с участието и на кметове на общини в Смолянско, съобщиха от кабинета на областния управител.

На дневен ред бяха темите, свързани с актуалната епидемична обстановка в област Смолян.

„Докладвахме в синтезиран вид за ситуацията във всяка една от административните области и изразихме мнение относно предприемане на допълнителни мерки. Предложихме кметовете не само на общини, но и населени места да се упълномощят и да имат основа за упражняване на контрол върху спазването на противоепидемичните мерки. Споделеното от нас беше взето под внимание и аргументирано в заповедта на министъра на здравеопазването от вчера“, заяви областният управител Недялко Славов.

Другата обсъждана тема беше координацията между държавните институции и общини за осъществяване на контрол според делегираните им правомощия и компетентност.

„Получихме указания от министър-председателя в три направления – управление на медицинските ресурси в доболничната и болничната помощ и създаване на организация така, че да е възможно поемане на случаите на заразени с коронавирус пациенти според нуждата от хоспитализация и лечение, по-стриктен и по-масиран контрол за спазване на противоепидемичните мерки в координация между държавни институции и общини, възможност да се въвеждат допълнителни мерки, приложими за съответната област по преценка на областния или общинските кризисни щабове, каза Славов след проведената вчера видеоконферентна среща между премиера Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители.

По данни на РЗИ към днешна дата установените случаи на COVID-19 в област Смолян наброяват 369. От март до 30-ти май случаите са 43, за месец юни са 272, а от началото на месеца до 9-ти юли – 54.

Според анализа на общопрактикуващите лекари, клиничната картина се проявява без симптоматика при 76% от заразените, около 10% са проявили симптоми по време на периода на карантина и около 14% са с изразени симптоми.

Към днешна дата хоспитализирани са 39-ма души от област Смолян с установена коронавирусна инфекция. От тях 22-ма в МБАЛ-Смолян, 3-ма в МБАЛ-Девин, седем в МБАЛ-Мадан, един в Центъра за психично здраве -Смолян, 4 в МБАЛ-Гоце Делев и двама във ВМА.

В региона до момента са извършени около 2000 PCR-теста и над 1500 бързи теста.

От ръководствата на областната и общинските болници в област Смолян докладваха, че към момента нямат затруднения с приема и лечението на пациенти с COVID-19. Благодарение на осигурения от държавата и дарения ресурс разполагат с лични предпазни средства и дезинфектанти.

Като слаби звена и потенциални опасности за разпространение на заразата се определиха неспазване на вече въведените противоепидемичните мерки в обществения и специализирания фирмен транспорт, неносене на маски в закрити помещения и при събиране на много хора на открито.

Участниците в заседанието се обединиха около предложението през следващата седмица усилия на държавните институции и общините да бъдат насочени към засилен контрол за спазване на тези мерки, а при необходимост ще се предприемат допълнителни.

Решения за това ще се вземат от сформираната от областния управител Недялко Славов  работна група към Областния кризисен щаб, която ще заседава един път седмично под председателството на заместник-областният управител Андриян Петров.