Кола с храна за бедни в Неделино пропадна в дупка на улицата

Лека кола, собственост на общината за патронажна грижа, с която карат храна за нуждаещи се бедни хора в Неделино, пропадна днес в дупка на улица „Дельо Войвода“. За инцидента е бил подаден сигнал на телефон 112, след което дупката е запълнена.

Севдалин Чандъров, който беше кандидат за кмет на Неделино, пусна снимки от пътния инцидент във фейсбук профила си и обвини кмета за „общинското безобразие“. Той стана известен с дългогодишната си съдебна битка за дъщеря си Жасмина. Чандъров воюваше срещу съдебната система да бъде отменено решението, с което родителските права бяха отнети от него и предоставени на майката – румънска гражданка.

„Установи се, че е минал тежък трактор на ВиК-то по улицата. Понеже тя е земно-насипна и на места има бетонирани участъци, като подход към гаражи. Явно от тежестта на трактора е хлътнала пръстта и се е образувала дупка. Имаше сигнал на телефон 112, след който пратих комисия, която да установи какво точно се е случило. Изпратен е общински бобкат, който е отстранил аварията и е нормализирано положението“, заяви кметът на общината Боян Кехайов.

 „Сигурно ще ме питате защо улицата е в това състояние – продължи той. Защото никой не е правил опити години наред, откак е застроена улицата, да я благоустрои. Тя в момента няма данни да се нарече улица по стандарт. От моя страна беше направен проект, кандидатствахме и е с одобрено финансиране по Програмата за развитие на селските райони заедно с улица „Напредък“. Изиграна е обществена поръчка, избран е изпълнител. От страна на същото лице обаче – Севдалин Чандъров, е подадена жалба в Държавен фонд „Земеделие“, с която се спира изпълнението на проекта. Докато не мине разглеждането на жалбата, няма да започне реализацията на проекта“.

Договорът на стойност 1,2 млн. с ДДС е сключен през май месец миналата година, а за изпълнител е избрана софийската фирма „Евробилд-М“ ЕООД. По думите на кмета над един милион лева са блокирани на този етап. Всички процедури по обществената поръчка били одобрени.

„След подписването на договора сме подписали и анекса, направили сме запис на заповед чрез Общинския съвет и сме подали искане на аванса. Когато трябваше да получим аванса, е подадена жалбата“, допълни той.

Едва преди 10 дни от ДФЗ започнали проверка с обяснението, че са много натоварени, а и служителите, определени да я извършат, били болни от коронавирус.

„Днес имах разговор с ДФ „Земеделие“ с молба да ускорят проверката и ако има проблеми, да кажат. Ако не – да пуснат авансовото плащане, защото ние не можем да започнем строителните дейности. Жалко е, че човекът, подал жалбата, критикува, че не е направена, в същото време пречи на проекта, а той живее на същата улица. Ние сме предоставили цялата документация, но те не намират време да я разгледат и да се произнесат. Естествено, това не ме удовлетворява, защото намерението ми е сега, когато се оправи времето, да започнем да работим“, посочи градоначалникът.

Подпорната стена, за която Чандъров написа, че Специализираната прокуратура е образувала досъдебно произвоство срещу кмета.

По думите му вместо да се радва, че ще му се направи улицата, ще се отърве от тази кал и мизерия, подалият жалба сам си пречи. „Но нещата тук не са личностни, а политически – знаете, че той беше кандидат за кмет. Аз съм го дал в съда и за това, че е снимал стена, направена от предшественика ми Стоян Беширов в реката и я приписва на мен. Написал е, че съм разследван от Специализирана прокуратура. Разследването обаче на тази стена, заради която делото ще бъде на 18-ти февруари в Специализирания наказателен съд, не е през моя мандат. От мен те изискаха информация защо съм изградил такава стена в речното корито и аз им върнах отговор, че това не е в периода, откак аз съм кмет“, каза Кехайов.

Той обясни, че делото в Специализирания наказателен съд е за няколко обекта, предимно по бедствия и аварии. „Аз не съм запознат с подробностите, но от фирмите, които са строили, са притеснени, че ще бъдат на делото, защото става въпрос за много голям материален интерес“, добави още кметът.