Красиво и опасно ледено кралство по пътя към Триград

През ледено кралство преминават с колите си жители и гости на девинското село Триград в най-студените зимни дни и нощи. Точно преди тунела, до пещера „Дяволското гърло“ при минусови температури се образуват чудни ледени сталактити. Изключително красиви за гледане, но опасни за пътуващите с коли. Стотици са се снимали там за спомен от величественото място. За щастие, досега никой не е пострадал сериозно от откъртили се парчета. 

„При нас валя много преди две-три седмици. Скалата отгоре и ливадите в местността Пометково явно много са пропити с вода и тя се стича надолу. Започва да се процежда по скалите и нощем замръзва. Дори да се натрошат, след няколко дни се образуват отново. Така се получава, когато през деня стане доста топло, но през нощта температурите паднат до под нулата и пак замръзват“, разказва кметът на селото Емо Гогушев.

По думите му това почистване излиза доста скъпо, защото всеки път трябва да ангажират вишка.

„Човек се качва горе с брадва и лопата, за да ги троши. Налага се през седмица горе-долу да се махат. Надявам се да поомекне малко времето, за да не са толкова високо.

Във всички случаи не могат да се обрулят напълно, защото в цепките на скалите се задържа „корена“ на висулката. Там е много плътна, а и не може да се стигне. По-скоро махаме острите части, за да предпазим пътуващите. Там, където скалата е по-изпъкнала, даже машината не може да повдигне коша толкова, колкото е необходимо, за да се натрошат“, допълни Гогушев.

Той каза, че досега не се е случвало да падне върху кола на човек от Триград. В годините назад обаче негови познати от вътрешността на страната се оплаквали, че висулка им е падала на тавана на колата.

„Случвало се е  напролет, когато ледът започне да се отлепя от скалата. Но според мен и това е нормално – камъни падат от скалите, та лед няма да падне. Просто не може да се махне целият лед от скалите. Невъзможно е. Трябва всеки от нас да внимава малко повече, докато кара през там. Високо в планината сме, няма как да променим природата. А са наистина красиви. Много хора са се снимали, защото като не се чистят, е много очарователно. Даже висулките стават като пещери, може да се  мине зад леда и стават много хубави снимки. Красиви са, но са опасни“, подчерта кметът на Триград.