Гордостта за чепеларци Кръстана Стоева 35 пъти е записана в протоколите на БФС като шампионка 

Чепеларе отбелязва 80 години от рождението на Кръстана Стоева – заслужил майстор на спорта, отдала целия си живот за неговото развитие, съобщават от местната администрация.

Кръстана Стоева е родена на 3-ти януари 1941 г. в родопското село Стойките. Завършва гимназия в Чепеларе, а след това Висш институт по физкултура „Г. Димитров“ в София. Била е офицер в Българска народна армия. Работила като началник сектор „Ски ориентиране и алпинизъм“. Заслужил майстор на спорта. Състезател по ски на клуб „Септември“ – Чепеларе, „Академик“ – София, и ЦСКА от 1956 до 1967 г. В националния отбор по ски бягане е от 1959 до 1967 г.

Като гимназистка тренира ски в дружество „Рожен“ в Чепеларе. През 1956 г. става републиканска шампионка на слалом, гигантски слалом и ски-спускане и се нарежда сред първите ски бегачки в България. Първи треньор на Кръстана е Апостол Апостолов, който я включва в алпийския отбор на девойките. Още на първите състезания тя е сред победителите.

Скоро треньорът на бегачките в Чепеларе Христо Христов забелязва, че нейните резултати са по-добри от останалите бегачки и я включва в отбор по ски бягане. През 1956 г. Кръстана Стоева завоюва първата републиканска титла за девойки. Следващите 1958 и 1959 г. тя е абсолютна шампионка по всички бегови и алпийски дисциплини: бягане, щафета, спускане, слалом, гигантски слалом, комбинация.

През есента на 1959 г. е приета във ВИФ – София. Включена е в националния отбор по ски бягане на България. Тук с треньори като Иван Стойков и Георги Зографов. Тя намира добри условия за подготовка и възможност за участие в международни състезания, световни първенства и олимпиади.

Участва в две зимни олимпийски игри – Скуо Валей (САЩ) през 1960 г., където на 10 км е девета, и в Инсбрук (Австрия) през 1964 е. заедно с Р. Димова и Н. Василева, където се класира пета в щафетата 3 по 5 км.

През 1966 г. става шампионка на зимната универсиада в Италия на 10 км и щафета, а след една година на Световното първенство в Норвегия финишира пета на 5 и 10 км.

През 1967 г. на Олимпийската седмица в Гренобъл (Франция) Кръстана Стоева печели първо място в бягането на 10 км. Месеци преди олимпиадата Кръстана заболява и трябва да приключи състезателната си дейност. Тогава тя поема ръководството на зимните спортове в ЦСКА. Кръстана Стоева излиза в заслужена пенсия през 1989 г. /с чин „майор“/ Пословичният и́ работохолизъм обаче не я напуска – дори и болна от диабет, продължава да работи с колеги на спортна база „Академика“.

Приживе Кръстана Стоева получава най-високи отличия: „Заслужил майстор на спорта по ски-бягане“,“Майстор на спорта по хандбал“, „Народен орден на труда“ първа и втора степен, „Заслужил деятел на ЦСКА“.

Всичките си награди и отличия тя дарява на Музея на ските и ски спорта в Чепеларе.

„В протоколите на БФС името на Кръстана Стоева фигурира 35 пъти като шампионка. Незабравими, трудно достижими върхове, към които се стреми всеки спортист, но стигат само най-добрите, най-подготвените, най-смелите. Днес ние сме в дълг пред нея – заради всички мигове на радост и гордост от нейните завоювани победи и отличия. Тя беше родена да воюва, да побеждава на спортните терени. Притежаваше голяма сила и дух, за да бъде 11 години на върха на родното и световно ски бягане със завоювани десетки първенства, олимпиади и универсиади“, сочат от община Чепеларе.